Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ynet: 2 serangan roket gugur di Ashkelon

10 Julai 2011

Laporan asal pada jam 12:15 pagi, Palestin/Mekah
Jam 11:15 malam(09/07/2011), Mesir

GAZA - Sumber dari web berita Israel 'Yedioth Ahronoth'(Ynet) versi english melaporkan bahawa 3 serangan roket telah dilancarkan dari Gaza menyerang selatan Israel(Tanah jajahan 1948) malam tadi.

Laporan tersebut menjelaskan 2 serangan roket telah gugur di kawasan persisiran pantai Ashkelon berhampiran Majlis Daerah, sementara roket ketiga meletup di Gaza sebelum ia dilancarkan.

Berhubung serangan roket, sumber dari Ynet menyebut tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Tambah Ynet lagi, sandaran dari sumber Palestin di Gaza bahawa serangan roket dilancarkan oleh sebuah kumpulan 'Tauhid Wal-Jihad', iaitu kumpulan salafi yang mempunyai hubungan dengan kumpulan Al-Qaeda. Dakwa Ynet, kumpulan ini tidak menerima autoriti pemerintahan HAMAS di Gaza.

Berbalik kepada laporan berita pada jam 01:20 pagi(waktu Mesir) telah menyiarkan mengenai serangan zionis yang menggegarkan bandar Gaza. Bagaimanapun, situasi serangan roket dan pengeboman zionis tidak dinyatakan mana pihak yang menyerang terlebih dahulu. Pun begitu, agensi berita 'Safa' Palestin menyiarkan laporan yang terlebih awal dari kedua-dua serangan di atas, iaitu pada jam 10:04 malam(waktu Mesir, 09/07/2011) mengenai kecederaan seorang remaja perempuan Palestin akibat terkena dua das tembakan tentera zionis. Sumber 10/07/2011, web berita Safa.ps dan web berita Ynetnews.com

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS