الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis mengebom dua lokasi di Gaza

13 Julai 2011

Laporan asal jam 11:22 malam, Palestin/Mekah
Jam 10:22 malam, Mesir

GAZA - Pesawat tempur zionis telah menyasarkan serangannya malam ini ke atas beberapa sasaran berlainan tempat di Semenanjung Gaza(media lain menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza, Tebing Gaza). Sehingga laporan diterbitkan, tiada sebarang luka parah dimaklumkan.

Menurut pemberita Safa, serangan pertama, pesawat zionis melepaskan tembakan peluru ke atas sebuah terowong bawah tanah yang terletak di kawasan Abu Shushah di sebelah timur sempadan Rafah. Serangan tersebut mengakibatkan terowong berkenaan serta beberapa buah lagi terowong bawah tanah yang berdekatan musnah.

Sebagaimana dinyatakan, pengeboman ke atas terowong bawah ini berlaku secara mengejut tanpa ada sebarang peringatan seperti sebelum ini.

Pesawat tempur zionis melancarkan serangan kedua ke atas sebuah bengkel milik keluarga Daghmash di timur Hayyu Shujaieyah, bandar Gaza. Akibatnya, sejurus letupan merebak pula kebakaran di kawasan berkenaan.

Serangan kedua ini secara khususnya membuatkan kanak-kanak dan wanita dilanda rasa panik dan ketakutan ekoran letupan dari serangan zionis yang terlalu kuat.

Zionis serang balas

Safa menyebut bahawa dua serangan yang dilancarkan zionis malam ini berikutan dari 4 serangan roket Palestin yang menyerang sejak semalam ke kawasan majlis daerah penempatan zionis, iaitu kawasan-kawasan jajahan rejim zionis yang berkedudukan setentang dengan Gaza.
_______________________________________________
Baca lagi:

Cedera dalam pengeboman zionis di Gaza

_______________________________________________

Serangan roket yang terkini gugur di barat Naqab berkedudukan dalam tanah jajahan 1948 dilaporkan sebelum tengahari siang tadi. Sumber 13/07/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS