الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Haniyeh bincang dengan Mawafi hentikan tentangan

20 Ogos 2011

Laporan jam 04:37 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 03:37 petang, waktu Mesir

GAZA - Ketika hubungi melalui telefon, Perdana Menteri Palestin di Gaza, Ismail Haniyeh membincangkan dengan Menteri Perisikan Mesir, Murad Mawafi berhubung jalan menghentikan peningkatan serangan zionis ke atas Gaza yang memasuki hari kedua berturut-turut.

Beliau(Haniyeh) membahaskan keadaan-keadaan suasana yang menyelubungi Gaza kepada Murad dan kedua-dua belah pihak telah bersepakat untuk sentiasa menghubungi antara satu sama lain berhubung tentangan di Gaza.

Gambar(Arkib): Ismail Haniyeh

Sebagaimana yang dinyatakan bahawa rejim zionis mula menggiatkan misi ketenteraannya di Gaza sejak waktu asar Khamis lalu. Sehingga kini, serangan zionis mengakibatkan 15 penduduk Palestin di Gaza syahid, manakala 46 lagi mengalami kecederaan yang berbeza ekoran lokasi-lokasi tentera dan awam yang menjadi sasaran zionis.

Pejuang terus selaras

Dari sudut medan tempur, jurucakap rasmi gerakan HAMAS, Fauzi Barhoum(arkib: gambar) mengesahkan bahawa kesemua sayap-sayap tentera kumpulan pembebasan Palestin tidak henti-henti menghubungi(selaras) antara satu sama lain berhubung tindakan untuk menangani pertempuran dengan musuh.

Ketika ditemubual siaran berita Al-Jazeerah hari ini, beliau berkata, "sayap-sayap tentera bersenjata sentiasa berhubung untuk menangani pertempuran secara hikmah dan bijak mengikut keadaan realiti Palestin yang terlalu sulit dan sukar, malah cara ini adalah bagaimana untuk membalas mana-mana serangan yang menyasarkan Gaza dan juga cara menguruskan suasana di medan tempur."

Jelas beliau, gerakan HAMAS dan sayap tenteranya sentiasa mengepalai jentera mempertahankan penduduk Palestin dan Al-Quds, juga mempertahankan masyarakat awam di Gaza jika berlaku sebarang serangan.

Gambar(arkib): Beberapa dari anggota KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAs.

Barhoum menegaskan bahawa kesemua pihak tidak melepaskan diri dari tindakan penentangan, malah berpegang teguh dengannya, sambil menjelaskan pada waktu yang sama adanya perancangan zionis yang sengaja mahu mengalihkan konflik dalaman dan krisis ekonominya ke Semenanjung Gaza. Sumber 20/08/2011, web berita Safa.ps dan web ramas Hamasinfo

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS