الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang syahid, 17 cedera dalam serangan berterusan

19 Ogos 2011

Laporan jam 12:58 pagi, waktu Palestin, Mekah
Jam 11:58 tengahmalam(18/08/2011), waktu Mesir

GAZA - Seorang remaja bawah umur yang berusia 13 tahun telah syahid, manakala 17 penduduk Palestin yang lain mengalami kecederaan ekoran serangan berterusan dari pesawat tempur zionis awal pagi ini di beberapa buah kawasan berlainan di Semenanjung Gaza.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan dalam salinan kenyataannya bahawa remaja bawah umur, Mahmud Atif Abu Samrah(gambar) syahid serta-merta selepas rumahnya yang terletak berhampiran bangunan 'As-Safina' di utara Gaza dibom pesawat tempur zionis.

Dalam serangan lain, pesawat tempur zionis menyasarkan sebuah pangkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS berdekatan dengan Ummu Nasr di utara Gaza, dan sebuah bangunan keselamatan 'Ansar' di bandar Gaza, tambahan lagi sebuah bangunan kosong yang terletak berdekatan kawasan latihan ketenteraan di bandar Gaza turut dibom.

Serangan zionis di selatan

Sementara di sebelah selatan Semenanjung Gaza, pesawat tempur zionis menyerang pula sebuah rumah tanpa penghuni berhampiran Masjid IbadulRahman di daerah Khuza'ah. Serangan terbabit mengakibatkan dua penduduk tidak sedar diri. Setelah itu, pesawat zionis menyerang lagi dua buah terowong bawah tanah di Rafah, salah satunya terletak di Hayyu As-Salam, timur bandar Rafah, dan sebuah lagi di kawasan Al-Qasas, sebelah barat bandar Rafah.

Sedemikian itu, penyampai berita Safa berkata, serangan zionis ke atas terowong bawah tanah di Hayyu As-Salam mengakibatkan seorang penduduk hilang jejak. Bagaimanapun, krew bomba masih berhempas pulas untuk menemuinya.

Setelah terowong disasarkan, pesawat zionis mengebom sebuah lagi pangkalan sayap tentera HAMAS di barat bandar Khan Yunis, selatan Gaza. Namun, tiada laporan mengenai kecederaan.

Berikutan serangan yang sengit, badan bantuan cemas telah mengumumkan sedia bila-bila masa, di samping beberapa jenis dari bekalan ubat-ubatan di Kementerian Kesihatan Gaza telah berkurangan.
__________________________________________
Baca lagi:

5 pejuang Palestin dan kanak-kanak syahid, HAMAS kecam serangan zionis
__________________________________________

Menurut laporan lain, serangan zionis sepanjang 12 jam mengakibatkan jumlah penduduk yang syahid meningkat ke 7 nyawa, manakala dalam lingkungan 30 mangsa cedera. Sumber 19/08/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Rakaman gambar kesan-kesan serangan zionis yang dipetik dari Safa.ps.


Serangan roket grad membalas tentangan zionis petang semalam. Kumpulan pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN melancarkan roket ekoran 5 pejuangnya syahid dalam satu serangan udara petang semalam di barat Rafah.


0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS