الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Projek pembinaan kediaman baru di selatan BaitulMaqdis

06 September 2011

Laporan jam 03:00 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 02:00 petang, waktu Mesir
Jam 08:00 malam, waktu Malaysia

BAITULMAQDIS - Jawatankuasa Pembangunan dan Pembinaan tempatan bawah Majlis Perbandaran Penjajah di BaitulMaqdis hari ini telah meluluskan projek pembinaan baru di kawasan perbandaran di BaitulMaqdis berhampiran kawasan perumahan yang dinamakan "Giv'at Misoah", selatan bandar BaitulMaqdis.

Menurut siaran radio Israel, projek ini menggabungkan 80 unit perumahan yang baru. Setengah dari jumlah unit tersebut diperuntukkan untuk disewakan khusus kepada pasangan-pasangan muda Israel bagi tempoh yang lama.

Menjelang awal bulan Ogos lepas, Menteri Dalam Negeri Israel, Eli Yisyai telah meluluskan pembinaan 4300 buah unit perumahan baru di beberapa kawasan perumahan di BaitulMaqdis.

Walaupun rejim penjajah(Israel) mendapat kritikan-kritikan dari pihak antarabangsa, projek-projek pembinaan ini terus dijalankan kerana disebabkan memang Israel berhasrat membina unit-unit perumahan baru di beberapa kawasan perumahan yang wujud di sebalik tanah jajahan 1948. Lebih-lebih lagi, kedudukan penempatan zionis dalam bandar suci yang dijajah menjadi satu penghalang tanpa diadakan semula rundingan antara Pemerintah Palestin dengan rejim zionis sejak dari September tahun lepas. Sumber 06/09/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS