الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang ALWIYAH syahid, awam cedera di Khan Yunis

06 September 2011

Laporan jam 07:30 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 06:30 petang, waktu Mesir
Jam 12:30 pagi(waktu Malaysia, 07/09/2011)

GAZA - Seorang pejuang dari unit pertahanan sayap tentera ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, Khaled Ahmad Samhud, 23 telah syahid dalam satu serangan dari pesawat pengintip zionis tanpa pemandu di kawasan 'الزنة', sebelah timur Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza.

Selain itu, seorang warga tua serta dua anaknya turut tercedera ekoran terkena tembakan tentera zionis yang menceroboh timur Khan Yunis. Menurut sumber, pencerobohan zionis disokong oleh beberapa buah jentera perang, termasuk helikopter dan pesawat pengintip tanpa pemandu.

Berhubung kejadian, pemberita Safa berkata, jentolak zionis melancarkan operasi meratakan tanah secara meluas, sementara itu, kereta kebal dan helikopter melepaskan tembakan tidak putus-putus di kawasan yang diceroboh.

Sayap tentera Palestin, ALWIYAH berkata, pejuangnya terlibat dalam pertempuran berbalas tembakan dengan skuad tentera zionis yang menceroboh, kemudian ALWIYAH melepaskan peluru mortar 'hawn' serta menembak tepat ke atas sebilangan tentera zionis di lokasi terbabit.

Demikian itu, sumber media zionis pula berkata, 2 peluru mortar gugur di Naqab. Bagaimanapun tidak menjejaskan nyawa dan harta benda.

Ceroboh terbatas

Sebelum itu, Safa menjelaskan bahawa pada petang tadi, sekumpulan tentera zionis yang menceroboh secara terbatas di timur daerah Qararah, sebelah utara bandar Khan Yunis telah meranapkan tanah-tanah pertanian penduduk Palestin. Di samping itu, pencerobohan diiringi tembakan dari helikopter Apache dan menara-menara kawalan tentera.

Pemberita Safa memperincikan, 4 buah jentolak dan 5 buah kereta kebal menceroboh secara terbatas di samping sokongan jentera udara. Berikutan itu, jentera perang zionis melepaskan tembakan tidak terputus-putus ke arah rumah-rumah penduduk. Sumber 06/09/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS