الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AL-QASSAM: Kami bincang bentuk balasan jenayah di Rafah

29 Oktober 2011

Abu Ubaidah(gambar), jurucakap KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS menyatakan bahawa rejim zionis bertanggungjawab sepenuhnya berhubung jenayah keji yang dilakukannya di Rafah, sambil menegaskan musuh telah menanggung apa yang bakal tersusun sebagai balas dari melakukan jenayah biadab seumpama ini.

Abu Ubaidah berkata dalam kenyataan khas kepada media penerangan AL-QASSAM, "Sayap-sayap tentera(pejuang) Palestin dan di barisan hadapannya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM tidak sekali-kali mengabaikan lelehan darah para syuhadanya malah darah rakyat-rakyat Palestin dan pejuang-pejuang yang mempertahankannya."

Beliau menjelaskan lagi, penjenayahan ini datang merampas kegembiraan besar rakyat Palestin sempena pembebasan para tahanan, dan ia juga cuba merentap perayaan besar yang disambut girang oleh Palestin disebabkan perjanjian 'tebus-bebas'(perjanjian penukaran tahanan-tawanan). Namun, melalui penjenayahan ini musuh berusaha menyembunyikan rasa kekecewaan dan kekalahan yang dialaminya dari setiap peringkat setelahmana perjanjian yang mulia ini(perjanjian penukaran tahanan-tawanan) tercapai.

Jelas Abu Ubaidah, KATAIB AL-QASSAM akan mengadakan perbincangan, bahkan memang telahpun mula berbincang dengan sayap-sayap tentera Palestin mengenai bentuk dan cara balasan ke atas jenayah keji yang dilakukan oleh rejim zionis di Rafah.

Tambahan lagi dari salah seorang pemimpin HAMAS, Dr.Salah Bardawil menekankan bahawa penjajah tidak boleh melepaskan diri dari perjanjian 'tebus-bebas'.

Lantaran itu, beliau menegaskan tentangan sengit yang terkini di Semenanjung Gaza tidak dan takkan sesekali menjadi punca membatalkan penyempurnaan perjanjian penukaran tahanan-tawanan.

Kenyataan media Dr.Salah Bardawil pada petang tadi turut berkata bahawa musuh membalas dendam terhadap maruahnya yang telah hilang dalam perjanjian penukaran tahanan-tawanan dengan menggiatkan serangan. Sebaliknya, jika penjajah mengelak dari penyempurnaan perjanjian penukaran ini juga pasti akan menimbulkan kesan negatif ke atas hubungannya dengan Mesir. Sumber 29/10/2011, media penerangan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS