الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AN-NASEER jalankan latihan tentera, zionis serang pengkalan AL-QASSAM

01 Oktober 2011

SEMENANJUNG GAZA - Sayap tentera kepada Gerakan Penentangan Masyarakat, iaitu KATAIB AN-NASEER telah menjalankan latihan ketenteraan petang semalam (30/09/2011, Jumaat)di sebuah lokasi yang terletak di sebelah barat Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza.

Latihan terbabit meliputi operasi latihan meletup peledak, operasi rempuhan menggunakan peluru hidup serta kesemua jenis bentuk senjata dan juga latihan penggunaan berbagai-bagai jenis senjata kepada pejuang-pejuang AN-NASEER.

Seorang komander dari kumpulan berkenaan yang dikenali Abu Muhammad menjelaskan latihan itu diadakan sempena dengan ulangtahun pelancaran penubuhan gerakannya dan sayap senjata, malah persediaan bagi menghadapi sebarang bentuk pencerobohan zionis ke dalam tanah kami, ujar beliau.

Sementara itu, serangan yang berlaku menjelang awal pagi Jumaat dilaporkan bahawa pesawat tempur zionis mengebom sebuah pengkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS).

Menurut pemberita Safa, pesawat zionis telah mengebom pengkalan AL-QASSAM yang terletak di pintu masuk ke Mukhayyam El-Maghazi, Gaza Tengah.

Tambahan lagi, serangan terbabit tidak mengakibatkan kemalangan jiwa dan kecederaan, namun, membangkitkan rasa cemas dikalangan penduduk Palestin khususnya wanita dan kanak-kanak.

Sebelum kejadian, sumber melaporkan pesawat-pesawat tempur zionis kerap berlegar-legar di ruang udara Gaza, di samping melepaskan bom cahaya.

Berhubung serangan ke atas pengkalan AL-QASSAM, tidak ada laporan yang menyebut sebarang serangan roket yang dilancarkan dari Gaza ke kawasan jajahan pada 28 dan 29 September. Sumber 01/10/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS