Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi 40 buah unit perumahan baru akan dibina berdekatan Baitlahm

12 Disember 2011

Laporan jam 06:50 pagi, waktu Palestin(BaitulMaqdis)

BAITULMAQDIS - Agensi Keselamatan Israel(penjajah/rejim zionis) telah bersetuju meluluskan pembinaan unit perumahan baru Israel dan ladang pertanian berdekatan penempatan Efrat, wilayah Baitlahm(Bethlehem:بيت لحم), selatan Tebing Barat.

Akhbar berita Israel 'HAARETZ' versi hebrew menyebut hari ini, bahawa perumahan berkenaan akan menambahkan lagi sektor pembinaan serta membentuk penempatan yang bersambung ke dalam kelompok perumahan Israel 'Etsyon'.

Demikian dari rancangan, sebanyak 40 buah unit perumahan(kediaman) baru akan dibangunkan berhampiran dengan kawasan Mukhayyam Al-Dehishah(الدهبشة) dan Kampung Al-Khidhr(الخضر).
Kata HAARETZ, seiring penyempurnaan binaan yang terancang, perumahan baru ini akan bersambung dengan penempatan Yahudi yang terletak di sebelah utara Etsyon dengan penjuru Baitlahm di bahagian selatan.

Sebagaimana dijelaskan, Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak yang meluluskan rancangan pembinaan perumahan baru dinamakan Jaf'at Hedagan(جغعات هداغان). Ehud juga telah mengeluarkan kelulusan pembinaan minggu ini, sementara itu, Badan Tentera bersetuju dengan pembinaan rancangan pertanian yang dinamakan Jaf'at Etam(جفعات ايتام).

Peace Now minta kaji semula

Berhubung perumahan baru, badan bukan kerajaan(NGO) Peace Now(السلام الآن) Israel yang anti-penempatan berkata, projek pembinaan mesti dikaji semula sambil menyifatkan niat Israel yang jelas menggabungkan kelompok penempatan Etsyon dalam mana-mana persetujuan dengan palestin pada masa akan datang.

Gambar: logo sebuah NGO Israel, Peace Now


Salah seorang dari anggota Peace Now Israel, Hagit Ofran, berkata, pembinaan di Efrat merupakan dalam kedudukan yang sensitif khususnya ia terletak di sebatang jalan yang menghala ke Baitlahm, sekaligus bermakna, apabila Israel mahu menggabungkan Efart, maka ia akan terpisah dari Baitlahm di bahagian selatan. Sumber 12/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS