Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertempuran sengit selepas tentera penjajah pukul kanak-kanak

11 Disember 2011

Laporan jam 01:28 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 01:28 petang, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Tercetus satu pertempuran yang sengit antara puluhan pemuda Palestin dengan tentera penjajah di kawasan Bab Al-Amoud dan sekatan Mukhayyam Shu'fat di BaitulMaqdis(Al-Quds). Kejadian itu berlaku selepas tentera penjajah memukul seorang kanak-kanak Palestin, penduduk asal BaitulMaqdis yang berumur 8 tahun. Jelas sumber, pertempuran berlaku selepas waktu tengahari.

Situasi kejadian, menurut pemberita Palestin(SAFA dan WAFA), tindakan tentera penjajah yang memukul seorang kanak-kanak telah menimbulkan kemarahan penduduk Palestin di situ, lantas mereka membaling batu ke arah tentera penjajah sehingga mengakibatkan sekurang-kurangnya dua tentera penjajah cedera dan meledak menjadi pertempuran sengit.

Sewaktu pertempuran, tentera penjajah melepaskan gas pemedih mata mengakibatkan pemuda-pemuda Palestin mengalami sesak nafas dan turut dipukul.

Berikutan itu, WAFA melaporkan, sepasukan unit bantuan dari tentera khas tiba di tempat kejadian serta mengenakan sekatan tentera di sekitar kawasan Bab Al-Amoud dan Kota Lama, pada masa yang sama sepasukan tentera khas dan unit gempur tentera penjajah mengusir pemuda-pemuda Palestin dari kawasan berkenaan. Menurut berita Palestin, salah seorang pemuda Palestin ditangkap oleh tentera penjajah. Sumber 11/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita Wafa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS