Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Semalam AL-AQSA lancar dua roket ke Sderot

11 Disember 2011

Laporan jam 09:14 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:14 pagi, waktu Mesir
Jam 03:14 petang, waktu Malaysia

GAZA - Pejuang Palestin dari Unit Mejar As-syahid Nidhal Al-Amudi, KATAIB SYUHADA' AL-AQSA telah mengumumkan pihaknya telah melancarkan dua serangan roket jenis 'Aqsa 103' malam semalam(Sabtu) ke penempatan zionis, Sderot.

Keterangan rasmi dari AL-AQSA yang disampaikan kepada agensi berita SAFA berkata, dua serangan roket ini adalah termasuk dalam siri serangan balas ke atas jenayah yang dilakukan zionis secara terus-menerus terhadap penduduk-penduduk Palestin.

Sayap pejuang Palestin ini menegaskan pihaknya telah mengumumkan situasi waspada ekoran serangan zionis terbaru dan akan menyerang zionis di mana mereka berada, sambil mengajak kesemua sayap-sayap tentera Palestin(sayap Palestin bersenjata/pejuang Palestin) kembali kepada jalan penentangan serta bertempur dengan rejim zionis.

Tegas lagi, sayap pejuang ini akan berterusan menggunakan penentangan bersenjata walau dalam apa jua bentuk keadaan serta menafikan gencatan(tenang) dengan rejim zionis pada masa ini.
___________________________________________________
Zionis mula giatkan serangan di Gaza dan menjadi sebab pejuang-pejuang Palestin membalas serangan:

Syahid, 5 cedera dalam dua serangan zionis
2 pejuang syahid, 2 penduduk cedera

___________________________________________________

Baru-baru ini, rejim zionis kerap menggiatkan serangannya ke atas Semenanjung Gaza meskipun keadaan dan situasi dalam tempoh tenang(gencatan senjata). Lantaran itu, mendorong sayap-sayap tentera Palestin yang disifatkan kumpulan senjata kecil-kecilan oleh rejim zionis, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN dan Unit AIMAN JUDAH(serpihan dari KATAIB SYUHADA' AL-AQSA, sayap tentera gerakan FATAH) menyerang balas ke tanah jajahan 1948. Sumber 11/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS