Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Kemaskini] Dua pejuang cedera zionis lancar tiga serangan

24 Februari 2012

Laporan jam 01:06 pagi, waktu Palestin
Jam 01:06 pagi, waktu Mesir
Jam 07:06 pagi, waktu Malaysia

GAZA - Pesawat pengintip rejim zionis telah mengebom sekumpulan pejuang Palestin yang berada di sekitar kawasan jualan kereta(السوق السيارات), selatan bandar Gaza awal pagi ini(Jumaat, 24/02/2012).

Penyampai berita SAFA berkata, pesawat pengintip zionis melepaskan satu serangan peluru misil ke arah sekumpulan pejuang, lantas mengakibatkan dua orang pejuang cedera, salah seorang darinya hanya menerima rawatan di lokasi kejadian dan seorang lagi pejuang yang cedera telahpun dibawa ke hospital untuk rawatan susulan.

Jurucakap tentera rejim zionis mendakwa sekumpulan pejuang yang menjadi sasaran pesawat pengintip itu sedang cuba untuk melancarkan serangan roket ke daerah-daerah Israel(tanah jajahan 1948).

Tambahan lagi dari SAFA, tidak lama selepas serangan ini, pesawat tempur zionis melancarkan dua lagi serangan ke atas dua buah lokasi tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS. Salah sebuah yang menjadi sasaran lokasi yang berdekatan dengan masjid at-taqwa di Hayyu Syeikh Ridhuan, bandar Gaza. Manakala sebuah lagi lokasi yang diserang zionis berhampiran hospital بلسم di daerah Bayt Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

Penyampai berita SAFA menyatakan dua serangan zionis ini tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk Palestin, namun hanya kerosakan harta benda yang menimpa ke atas beberapa buah rumah dan kenderaan. Sumber 24/02/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS