Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tiga pejuang AL-QUDS syahid

09 Mac 2012

Laporan jam 07:58 malam, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Lagi serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang pada malam tadi, Jumaat, 09/03/2012 di Hayyu As-Shujaieyah, sebelah timur bandar Gaza mengakibatkan tiga pejuang syahid.

Serangan ini selepas beberapa jam pesawat zionis mengebom sebuah kereta yang dinaiki Setiuasaha Agung LIJAN MUQAWAMAH dan salah seorang pemimpin sayap tenteranya di Hayyu Tel Islam, sebelah barat bandar Gaza.
____________________________________________
Kaitan berita:
S/U Agung LIJAN MUQAWAMAH dan pemimpin ALWIYAH syahid dibom pesawat zionis

____________________________________________

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata kepada agensi berita SAFA, tiga pejuang yang syahid ini dari SARAYA AL-QUDS, Abid Fadhl Al-Gharabli, 24, Muhammad Khaled Hararah, 23 dan Hazim Audh Qureiqa' berusia dalam lingkungan 20-an.

Jelas Adham, Al-Gharabli dan Hararah syahid serta-merta di tempat kejadian dan jasad kedua-duanya dibawa dalam keadaan rentung ke hospital As-Shifa' di bandar Gaza.

Tambahan lagi, dua jam selepas itu, krew perubatan menemui jasad Qureiqa' dalam keadaan tidak sedar diri, namun mangsa menghembus nafas terakhir sebaik sahaja dimasukkan ke hospital.

Sebagaimana yang dinytakan, krew perubatan menghadapi kesukaran ketika cuba mencari jasad Qureiqa' ekoran lokasi berkenaan gelap gelita dan dipenuhi kelkatu. Sumber 09/03/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS