الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Haniyeh: Kapal Qatar yang membekal bahan bakar tiba di Gaza dua hari lagi

17 April 2012

Laporan jam 09:35 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:35 malam, waktu Mesir

Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh berkata, kapal muatan bahan bakar yang disumbangkan oleh Qatar untuk penjanaan stesen janakuasa elektrik di Semenanjung Gaza telah tiba di pelabuhan Suez petang Selasa, 17 April 2012. Jelas beliau, bahan bakar yang dibawa oleh kapal akan dimasukkan ke ke Gaza dalam tempoh dua hari lagi.

Tambah beliau ketika slot wawancara pemberita stesen televisyen AL-AQSA pada petang Selasa bahawa nilai bahan bakar dalam muatan kapal mencecah USD35 juta sambil itu, beliau menerangkan kuantiti ini memadai untuk mengalirkan bekalan elektrik dari stesen janakuasa selama dua bulan.

Beliau menyatakan Amir Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani telah berjanji untuk meneruskan pembekalan bahan bakar ke Semenanjung Gaza.

Isu lain:
Perisikan Mesir lengahkan ketibaan Kapal Qatar


Haniyeh menjelaskan krisis bekalan elektrik di Semenanjung Gaza menemui jalan penyelesaian, "itu pun jika apa yang telah dipersetujui dengan saudara kita di Mesir terlaksana, dan pembekalan bahan bakar ke Gaza ini berterusan dari saudara kita, Qatar dan selainnya."

Sebelum wawancara bermula, Ismail Haniyeh merasmikan studio baru stesen televisyen AL-AQSA yang diberi nama 'Ar-Rantisi', sempena memperingati ulang tahun ke-8 kesyahidan pucuk pimpinan gerakan HAMAS, Dr. Abdul Aziz Ar-Rantisi. Sumber 17/04/2012, web berita Paltimes.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS