الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Peluru meriam zionis bakar ladang gandum

19 Mei 2012

Laporan jam 04:24 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:24 petang, waktu Mesir

KHAN YOUNIS - Dua peluru meriam yang dilepaskan dari kereta kebal rejim zionis telah menyebabkan kebakaran ke atas sebuah ladang gandum Palestin. Sebagaimana dilaporkan, kejadian itu berlaku pada hari ini di sebelah timur daerah Abasan di Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Kedudukan daerah Abasan(kotak merah)
yang berdekatan garisan sempadan.
Menurut pemberita SAFA, setelah berlaku kebakaran yang disebabkan dua peluru meriam zionis, penduduk-penduduk bergegas ke tempat kejadian bagi memadamkan api.

Jelas lagi, tentera rejim zionis sengaja menyulitkan para petani Palestin berhampiran kawasan-kawasan sempadan dengan cara merosakkan milikan mereka, meratakan tanah-tanah dan sengaja menyebabkan kebakaran di ladang-ladang pertanian.

Sementara itu, SAFA turut melaporkan satu kejadian penculikan yang berlaku di Tebing Barat.

Pada petang Jumaat semalam, tentera penjajah telah menangkap tiga remaja bawah umur dari daerah Azoun yang terletak di sebelah timur Qalqilyah.

Sumber-sumber Palestin berkata, tentera penjajah menangkap Samir Shabieta, 14, Muhammad Salim, 14 dan Omar Husin, 16 sewaktu mereka berada di jalan yang menghubungkan antara Nablus-Qalqilyah.

Sumber berkenaan menyatakan bahawa tentera penjajah membawa remaja berkenaan ke tempat yang tidak dimaklumi. Sumber 19/05/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS