الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap 4 remaja Palestin semalam

28 Mei 2012


Laporan jam 04:47 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:47 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Tentera penjajah(zionis/Israel) telah menangkap empat remaja Palestin bawah umur di Hayyu Al-Sheikh Jarrah pertengahan bandar BaitulMaqdis semalam dan membawa ke pusat tahanan di jalan Salahuddin untuk soal siasat.

Sumber-sumber tempatan menyebut remaja Palestin bawah umur yang ditangkap, Amir Maher Hajij, 15, Ahmad Ghalib As-Sibag, 15, Najaati Qawwas, 14, dan Firas Maher Hajij, 16.

Sementara itu dalam kejadian lain yang berlaku pada siang semalam, tentera penjajah melepaskan tembakan ke atas seorang penduduk perempuan Palestin, kemudian mangsa ditangkap serta dibawa pergi.

Kata sumber tempatan, tentera penjajah yang berkumpul berhampiran penempatan 'Nahal Najhout' di sebelah barat bandar Dura, Khalil telah menembak seorang penduduk perempuan Palestin, Saerah Salamah Jaber As-Sayuti, 22 kerana dikatakan enggan menurut arahan tentera yang meminta supaya berhenti, kemudian Saerah ditangkap dan dibawa ke tempat yang tidak dimaklumi.

Menurut lagi sumber yang sama, Saerah sedang menghadapi tekanan dan keadaan dirinya tidak diketahui, begitu juga tempat mangsa dibawa pergi. Sumber 28/05/2012, web berita Safa.ps dan 27/05/2012, web berita Paltimes.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS