الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah waspada letusan Intifadhah baru di Tebing Barat

19 September 2012


BAITULMAQDIS - Siaran 10 Israel mendedahkan perancangan sulit tentera penjajah yang mengambil langkah bersedia sekiranya 'intifadhah' yang baru meletus di Tebing Barat (West Bank/الضفة الغربية), lebih-lebih lagi ketikamana keluarnya puluhan ribu penduduk Palestin melalui perarakan bantahan kos sara hidup tinggi serta membantah dasar ekonomi yang diamalkan Kerajaan Palestin Ramallah. Demikian itu, Israel menyamakan perarakan terbabit sepertimana hari-hari berlakunya intifadhah.

Sumber terbabit berkata pada hari ini, rancangan sulit tentera iaitu terus menangkap mereka yang dikehendaki di Tebing Barat termasuklah tahanan Palestin yang terbebas melalui perjanjian tukar tahanan-tawanan (صفقة وفاء الأحرار) berikutan bimbang mereka kembali mengadakan semula kegiatan keganasan, menurut kata sumber.

Laporan dari perancangan itu menjelaskan bahawa perubahan-perubahan memang betul berlaku lebih daripada apa yang dijangkakan dan tidak seharusnya kita merasa terperanjat, namun, kita kena fikir ke hadapan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan kerana memang ada perbezaan di antara tahun 1995 dengan 2012 dan ianya begitu sulit, dan perkara ini tetap berbeza dari waktu-waktu yang lalu.

Demikian itu, siaran 10 Israel menyatakan antara perancangan lain, tentera penjajah telah membentuk satu unit yang bertanggungjawab menenangkan sebarang kejadian kecohan di tanah-tanah Palestin sekiranya meledak 'intifadhah' yang baru. Tentera-tentera penjajah turut merasai kecewa dengan pembebasan tahanan-tahanan Palestin yang terlibat dalam operasi pembunuhan, kata sumber yang mendakwa. Sumber 19/09/2012, web berita Paltimes

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS