الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kita semakin hampir memasuki Al-Quds dan solat di Masjid Al-Aqsa - Oğlu

15 Jun 2010

Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu(gambar) melancarkan satu momentum yang pertama kali dari wakil bukan Arab yang menjanjikan dapat menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa yang mulia dalam beberapa tempoh terdekat.

Beliau berjanji sedemikian di hadapan para Menteri-menteri Luar Negara-negara Arab yang menyertai forum ekonomi baru-baru ini di Istanbul, Turki.

Memetika dari akhbar "ميللييت" Turki yang dapat membuat liputan dalam ruang tertutup ketika forum tersebut diadakan.

Akhbar tersebut menyebut, bahawa Menteri Luar Turki dalam pertemuan tertutup dengan 17 Menteri Luar Arab berucap dengan nada yang berapi tetapi tidak emosi.

"Al-Quds akan menjadi ibu Negara Palestin dalam tempoh terdekat ini, dan kita akan sama-sama menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa", kata beliau kepada para Menteri Luar Arab.

Wakil dari Kementerian Luar Turki menjelaskan kata-kata Menteri Luar Turki, sebagaimana: "Memang diketahui mana-mana penduduk Turki boleh menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa masa ini tetapi kena mendapatkan terlebih dahulu visa masuk dari Israel."

Sumber menyebut apa yang dimaksudkan oleh Ahmet Davutoğlu itu adalah dengan penubuhan Negara Palestin setelah Timur Al-Quds(Baitul-Maqdis Timur) menjadi ibu Negara Palestin dan para pemimpin Arab berbondong-bondong tiba di Masjid Al-Aqsa tanpa perlu mendapatkan visa masuk dari Israel.

Memetik dari akhbar "السفير" Lubnan yang menukilkan kata-kata wakil Turki, iaitu: "Jika dinisbahkan kepada Turki membawa maksud bahawa sekatan akan dibuka ke atas Gaza tidak berapa lama lagi, dan sepertimana Gaza adalah menjadi pusat utama bagi mendirikan Negara Palestin yang merupakan matlamat cukup besar." Sumber 15/06/2010, web berita Palestine48(PLs48)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS