الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Berita ringkas 15/06/2010

15 Jun 2010

Sekatan Gaza

> Bekas Perdana Menteri Malaysia, Dr.Mahathir Mohamad merayu kepada Mesir agar tidak tunduk di bawah tekanan Israel berhubung sekatan ke atas Gaza, menurut agensi berita Malaysia.

> Penyelaras Pengaman Bangsa-bangsa Bersatu(PBB) untuk perdamaian di Timur Tengah mendesak mengakhiri sekatan ke atas Gaza.

> Wakil agensi 'SHABAK' Israel menentang sekeras-kerasnya pembukaan lingkaran keselamatan laut yang dikenakan ke atas Gaza.

> Mahmoud Abbas, Presiden Palestin(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) berkata, 'sempadan-sempadan Gaza yang dikuasai Israel mesti dibuka.'

> Jurucakap Kementerian Luar Mesir, Husam Zaki berkata, 'Kaherah menolak cadangan Israel yang mahu menggantungkan Gaza dengan sepenuhnya kepada Mesir.'

Penempatan Israel

> Kementerian Dalam Negeri Israel meluluskan langkah usaha yang pertama bagi membina 1600 buah unit perumahan di penempatan Israel 'Ramat Shlomo', Al-Quds.(lihat peta disebelah)

Sumber peta, google map. Kedudukan penempatan Israel 'Ramat Shlomo' bertanda bulat merah dan bulatan berwarna hijau adalah Masjid Al-Aqsa.

Usir diplomat Israel

> Ireland mengusir salah seorang pegawai diplomat Israel yang terlibat dalam pemalsuan pasport Ireland bagi tujuan melakukan pembunuhan ke atas Mahmud Abd Rauf Al-Mabhuh.

Siaran Al-Aqsa dihentikan

> Berpuluh-puluh wartawan mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah ketetapan Perancis yang tidak membenarkan penyiaran siaran televisyen Al-Aqsa tajaan HAMAS yang beribupejabat di Gaza melalui satelit pemancar North Star.

Sementara itu, pejabat konsul Perancis di Al-Quds memaklumkan bahawa ketetapan tersebut datangnya dari Kesatuan Eropah(EU), dan Perancis hanya mematuhi ketetapan itu.

Berundur dari Turki

> Syarikat Perindustrian Ketenteraan Israel menarik kesemua pekerjanya dari Turki disebabkan bimbang keselamatan mereka.

Sumber 15/06/2010, berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS