الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap 14 Palestin, gilis seorang kanak-kanak Palestin

15 Jun 2010

(Berita ringkas) Sumber melaporkan sepasukan tentera penjajah telah menangkap 14 penduduk Palestin awal pagi tadi di beberapa kawasan yang berbeza di Tebing Barat.

Sebagaimana dinyatakan, penangkapan tersebut ketika Israel menjalankan operasi penggeledahan dan pemeriksaan.

Sumber tempatan menyatakan, sebahagian besar anggota dari unit tentera penjajah telah merempuh masuk ke beberapa bandar; Ramallah, Nablus, Tulkram, Qalqiliya, Bet Lehem dan Khalil. Kemudian, tentera penjajah memeriksa rumah-rumah penduduk Palestin sehingga menangkap menangkap 14 penduduk Palestin.

Sementara itu, laporan lain menyebut bahawa sebuah jip polis Israel melanggar dan menggilis seorang kanak-kanak Palestin yang berumur dalam lingkungan 10 tahun di selatan bandar Khalil, Tebing Barat.

Sumber tempatan memaklumkan bahawa, jip polis penjajah menggilis kanak-kanak itu, Ahmad Zaidan Osman Saied ketika sedang berjalan di Haret Jaber di bandar Khalil yang dikawal sepenuhnya oleh Israel.

Dinyatakan, keadaan Ahmad Zaidan teramat kritikal dan dibawa ke hospital dalam Israel untuk rawatan. Sumber menyatakan, Ahmad mengalami luka parah di bahagian kepala dan beberapa anggota badannya.

Polis Israel menggilis kanak-kanak itu selepas beberapa jam dari serangan tembakan yang mengakibatkan kematian seorang anggota polis mati dan beberapa lagi parah di Khalil. Sumber 15/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS