Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis bedil Gaza, 6 cedera

19 November 2010

Kemaskini berita jam 5.00 malam, Mesir
Kemaskini berita jam 9.58 malam, Mesir

GAZA - 6 penduduk Palestin di Gaza mengalami kecederaan dalam pengeboman rejim zionis yang mensasarkan dua buah bandar, Der Balah di pertengahan Gaza dan Khan Yunus di selatan Semenanjung Gaza.

Gambar(AlJazeerah): Kesan pengeboman zionis di Der Balah.

Agensi berita 'Safa' menukilkan laporan dari Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Tentera, Adham Abu Salmiah berkata, empat mangsa, dua darinya wanita yang mengalami kecederaan telah tiba di hospital Syuhada Al-Aqsa akibat pengeboman zionis ke atas sebuah rumah lama dua tingkat di timur bandar Der Balah.

Jelas Abu Salmiah lagi, 2 lagi mangsa, salah seorang darinya kanak-kanak dilaporkan mengalami kecederaan akibat serangan kedua zionis yang mensasarkan kawasan 'الزنة' di timur Khan Yunus. Kedua-dua mangsa tersebut telah tiba di hospital Naseer.

Sehingga kini, sumber menyatakan kecederaan yang dialami semua mangsa serangan zionis disifatkan 'ringan'.

Dalam serangan ketiga, zionis menyerang sebuah tanah lapang di kawasan yang telah dibebaskan terletak di barat Khan Yunus. Tiada laporan mengenai kecederaan di situ. Sumber 19/11/2010, [laporan jam 03.48 petang, waktu Palestin] web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS