Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ALWIYAH, ABU ALI serang tentera zionis

29 Disember 2010

Laposan asal jam 05.24 malam, Palestin

GAZA - Sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah menyerang sebuah perkumpulan jip tentera zionis di timur Jabaliya, utara Semenanjung Gaza petang tadi.

ALWIYAH dalam kenyataan rasminya yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, unit pertahanannya mengebom jip-jip tentera zionis yang menceroboh di sekitar kawasan perkuburan timur, di timur Jabaliya dengan dua serangan peluru mortar 100mm.

Gambar(arkib Safa): Pejuang Palestin Gaza sedang bersiap untuk melancarkan serangan peluru mortar.

Jelas ALWIYAH lagi, pejuang-pejuangnya berjaya melaksanakan misi tersebut dan pulang dengan selamat ke pos tentera ALWIYAH.

Sementara itu, dalam laporan berita pada jam 12.51 petang, waktu Palestin, sebuah lagi sayap senjata dari kumpulan JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN berkata, pejuangnya telah menembak tentera zionis.

Laporan ketenteraan yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa', KATAIB ABU ALI MUSTAFA menjelaskan, pejuang-pejuang kumpulannya telah melepaskan tembakan ke atas tentera-tentera zionis yang sedang menjalankan kerja penyelenggaran tugu peringatan utara di utara Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Gambar(arkib safa): Salah seorang dari pejuang KATAIB ABU ALI MUSTAFA di Gaza.

Kedua-dua sayap tentera pejuang Palestin menyatakan operasi tersebut adalah serangan biasa bagi membalas jenayah yang dilakukan penjajah terhadap penduduk Palestin dan pejuang Palestin, malah mengesahkan lagi pejuang-pejuang Palestin sentiasa bersedia sepanjang masa di barisan hadapan bagi melindungi tanah-tanah Palestin dan menghadapi sebarang tentangan mahupun serangan zionis. Sumber 29/12/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS