Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ABU ALI terus bedil pos tentera zionis

08 Januari 2011

Laporan asal jam 05.31 malam, Palestin/Mesir

GAZA - Sebuah pos tentera zionis yang terletak di perlintasan Karni yang bersempadan dengan Gaza dari arah timur telah dibom beberapa peluru mortar.

Demikian itu, sebuah kumpulan pejuang, KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN mengumumkan pihaknya yang melancarkan serangan mortar.

Laporan dari ABU ALI yang diterbitkan agensi berita 'Safa' petang tadi menyebut, misi berkenaan adalah serang balas biasa ke atas jenayah penjajah(zionis) terhadap pejuang dan penduduk Palestin.

Sebelum itu, sebuah lagi kumpulan pejuang di Gaza, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI telah melancarkan 6 serangan peluru mortar hawn ke barat Naqab. Serangan itu mengakibatkan 3 pekerja Israel cedera, salah seorang darinya disifatkan kritikal.

Dalam kenyataan media(laporan pada jam 03.53 petang, Palestin/Mesir), SARAYA AL-QUDS berkata, unit pertahanannya berjaya melepaskan 6 serangan peluru mortar ke arah pos kawalan tentera Nehal Auz di timur bandar Gaza.

Kumpulan pejuang tersebut mengesahkan serangan itu adalah haknya untuk menentang sebarang tentangan dari pihak zionis ke atas penduduk Palestin, malah SARAYA AL-QUDS terus berpegang dengan jalan jihad untuk melakukan penentangan sehingga keseluruhan tanah-tanah Palestin dibebaskan.

Seiring serangan SARAYA AL-QUDS, Safa melaporkan bahawa 3 penduduk Israel cedera(menurut ynet, 3 pekerja Thailand yang cedera) dalam serangan dua peluru mortar hawn yang gugur di sekitar penempatan haram 'Sha'ar Hanegev', barat Naqab, selatan tanah jajahan 1948.
____________________________________________
Pautan media zionis:

3 Thai workers hurt by mortar shell

____________________________________________

Jelas radio zionis, salah satu dari serangan itu gugur berhampiran sebuah rumah. Berikutan kejadian serangan, krew ambulan zionis bergegas ke tempat kejadian. Sumber 08/01/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS