Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang tentera zionis maut, 4 cedera bertempur dengan pejuang

07 Januari 2011

Laporan asal jam 07.39 malam, Palestin/Mesir
Kemaskini jam 11.00 malam, Palestin/Mesir

GAZA - Sumber melaporkan, seorang tentera zionis maut dan 4 lagi cedera setelah bertempur dengan beberapa Palestin di timur Mukhayyam El-Maghazi yang terletak di pertengahan Semenanjung Gaza malam ini.

Gambar(Safa): Salah seorang tentera zionis yang dibawa ke hospital untuk rawatan.

Menurut web berita Haaretz Israel versi hebrew menyebut, seorang dari tentera zionis yang cedera itu mengalami luka parah yang kritikal, namun menemui maut selepas dibawa ke hospital, manakala 4 lagi mengalami cedera yang disifatkan pertengahan dan ringan. Berikutan itu, kesemua tentera zionis yang cedera telah dibawa ke hospital Suruka di Beer Sheba untuk rawatan lanjut.

Berhubung situasi tempur, Safa menjelaskan bahawa kereta kebal zionis melepaskan satu das tembakan artileri(meriam) ke arah pejuang Palestin. Bagaimanapun, tiada pejuang yang cedera.
___________________________________________
Pautan sumber Haaretz:

ארבעה חיילי צה"ל נפצעו מאש מחבלים בגבול הרצועה
___________________________________________

Tambahan lagi, helikopter perang zionis jenis apache turut serta memerangi pejuang dengan melepaskan tembakan machine-gun ke arah tanah pertanian penduduk Gaza di timur El-Maghazi.

Gambar(Haaretz): Kejadian lalu, tentera zionis yang dipindahkan ke hospital Suruka dengan helikopter berikutan cedera bertempur dengan pejuang Palestin di Gaza.

Namun, sebagaimana yang dijelaskan, pejuang Palestin turut menyerang infantri zionis(tentera pejalan kaki) dengan dua peluru mortar. Ketika itu, tentera zionis berada di garisan sempadan timur El-Maghazi - tanah jajahan 1948(tanah Palestin yang dirampas Israel).
___________________________________________
Siaran 10 Israel:

Jam 08.57 malam, Palestin/Mesir: Susulan serangan pejuang Palestin, tentera zionis akan meningkatkan tahap berjaga-jaga serta mengancam akan membalas serangan yang lebih sengit.

Terkini:

Lapor Safa pada jam 10.24 malam, Palestin/Mesir: Tentera zionis mengumumkan secara rasmi bahawa seorang dari tentera zionis telah maut berikutan kecederaan yang dialaminya disifatkan kritikal dalam pertempuran dengan pejuang Palestin di timur Mukhayyam El-Maghazi.

Berhubung kecederaan yang dialami tentera zionis, sumber dari tentera zionis membuat jangkaan terkena tembakan kawan sendiri ketika sepasukan tentera zionis dikerahkan ke lokasi pertempuran.
___________________________________________

Hingga hari ini, tentera rejim zionis kerap menceroboh ke dalam tanah Gaza dari arah timur dan utara. Biarpun pencerobohan yang disifatkan terbatas, namun tetap dilakukan operasi menyerodok dan meratakan tanah serta menjalankan pengesanan di lokasi terbabit. Sumber 07/01/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS