Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

CARAVAN ASIA masuk Gaza

03 Januari 2011

Konvoi 'CARAVAN ASIA TO GAZA 1' telah tiba di Semenanjung Gaza melalui sempadan Rafah menjelang detik tengah malam semalam.

Sumber dari badan Kerajaan Palestin, Jawatankuasa Penerangan Pematah Sekatan dan Penyambut Delegasi menjelaskan para relawan asia akan berada di Gaza sehingga hari khamis ini.

Foto: Seyyed Mostafa Ahangarha - AsiaForGaza Carvan(facebook). Kapal Salam yang membawa barang-barang bantuan.

Dinyatakan, petang semalam, Pihak Berkuasa Mesir telah membuka laluan perlintasan di sempadan Rafah bagi membenarkan 112 anggota relawan asia yang tiba di 'Arish setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Damshik pada waktu asar semalam.

Sebelum mendapat kebenaran dari Mesir untuk masuk ke Gaza, para relawan yang tiba di Lapangan Terbang 'Arish cuba untuk mengadakan mogok lapar dan berkumpul di dalam Lapangan Terbang 'Arish, Mesir.

Kini, konvoi asia 1 yang telah tiba di Gaza sedang menunggu baki dari anggota relawan yang datang dengan kapal Salam, yang membawa barang-barang bantuan. Seperti yang dijadualkan, barang-barang bantuan yang dibawa dengan kapal salam akan dipunggah turun di pelabuhan El-'Arish hari ini.

Kapal Salam dengan kibaran bendera Republik Sierra Leone terlewat hampir 12 jam tiba di destinasi seperti yang telah ditetapkan ekoran laluan pelayarannya dihadang bot-bot laju tentera zionis di perairan laut antarabangsa.
__________________________________________________
Baca lagi:

1. Tentera laut zionis hadang laluan kapal bantuan 'CARAVAN ASIA TO GAZA'
2. Kapal bantuan CARAVAN ASIA dalam perjalanan ke 'Arish
__________________________________________________

Konvoi asia dalam misinya mematahkan sekatan zionis di Gaza membawa empat buah ambulan dan barang-barang bantuan sekitar yang mencapai berat 1000 tan. Bantuan yang dibawa berupa bantuan perubatan, kemanusiaan, pakaian, susu kanak-kanak dan peralatan untuk orang kurang upaya serta bantuan kelengkapan untuk mangsa-mangsa perang dan seumpamanya.

CARAVAN ASIA TO GAZA adalah konvoi asia pertama yang dilancarkan untuk menitikberatkan permasalahan yang dihadapi Palestin, khususnya sekatan zionis yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza. Anggota-anggota relawan yang bergabung dalam konvoi asia ini terdiri dari berbagai latar belakang agama dan status. Mereka yang terlibat dari kalangan pensyarah-pensyarah universiti, peguam, wartawan, ahlijawatankuasa NGO-ngo masyarakat dan pelajar-pelajar universiti. Sumber 03/01/2011, web berita Al-Jazeerah.net dan web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS