Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ALWIYAH serang tentera zionis di Khan Yunus

03 Januari 2011

Laporan asal jam 02.06 petang, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Kumpulan bersenjata yang merupakan sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH telah mensasarkan serangan dua peluru mortar 100mm ke atas satu unit tentera pejalan kaki zionis yang menceroboh timur Khuza'ah, timur Khan Yunus.

Sayap tentera tersebut, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN berkata dalam laporannya hari ini, sekumpulan dari pejuang ALWIYAH telah membedil tentera pejalan kaki zionis di Khuza'ah, timur Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza. Jelas lagi, pejuang-pejuangnya dapat kembali dengan selamat.

Laporan pejuang itu turut menyatakan bahawa operasi ini adalah bagi menghadang sebarang tentangan dari zionis malah mengesahkan lagi pilihan jihad dan penentangan adalah jalan untuk membebaskan keseluruhan tanah-tanah Palestin.

Penduduk cedera akibat letupan di utara Gaza

Sementara itu, kejadian yang berlaku selepas zohor hari ini, satu objek yang mencurigakan meletup lalu mengakibatkan seorang penduduk Palestin di Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza mengalami kecederaan.

Berhubung kejadian, Jurucakap Panitia Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, mangsa berkenaan cedera sebaik sahaja mendekati satu objek yang mencurigakan itu meletup.

Menurut laporan Safa, tentera rejim zionis telah meninggalkan banyak objek yang mencurigakan ketikamana melakukan pencerobohan di kawasan-kawasan yang bertentangan dengan sempadan. Objek tersebut akan meletup apabila didekati. Sumber 03/01/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS