Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Roket gugur di 'Askalan, zionis terus langgar hak Palestin

04 Januari 2011

Laporan asal jam 12.38 petang, waktu Palestin/Mesir

AL-QUDS, - Web berita 'Yediot Ahronout' Israel versi hebrew melaporkan satu serangan roket telah gugur di sebuah kawasan terbuka. Lokasi tersebut berhampiran Majlis Daerah 'Askalan yang terletak di selatan tanah jajahan 1948.

Gambar(arkib Safa): Pejuang Palestin ketika bersiap sedia melancarkan serangan roket.

Sumber menjelaskan lagi bahawa serangan roket itu tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kemusnahan harta benda.

Berikutan serangan roket, tidak ada lagi mana-mana kumpulan bersenjata Palestin mengakui melancarkan serangan.

Sementara itu, pencerobohan yang berlaku setiap hari di Gaza turut dilaporkan berterusan pada hari ini.

Gambar(arkib Safa): Pencerobohan dilakukan meskipun Gaza disekat.

Kejadian pada pagi tadi(laporan jam 08.18 pagi, Palestin/Mesir), sepasukan tentera zionis lengkap dengan jentera perang telah menceroboh secara terbatas ke dalam tanah Gaza dari arah timur wilayah Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' berkata, 4 buah jentera perang zionis yang keluar dari pos tentera Sufa mara dalam jarak puluhan meter ke dalam tanah penduduk Gaza.

Kedudukan tanah tersebut setentang dengan garis pemisah.

Jelas sumber lagi, setelah menceroboh, jentera-jentera perang zionis melakukan operasi meratakan tanah dan menyerodok sehinggalah melepasi jarak 500 meter ke timur Hayyu Nahdhah. Selain itu, tentera rejim zionis juga melaksanakan misi mengesan.

Rentetan dasar polisi zionis yang melanggar hak asasi manusia, sebuah laporan mengenai penangkapan menyusul beberapa jam selepas kejadian pencerobohan.

Lapor sumber 'Safa'(jam 11.03 pagi, Palestin/Mesir), tentera laut zionis telah menangkap beberapa orang nelayan Gaza pagi tadi di perairan laut bandar Gaza.

Kementerian Pertanian dalam kenyataannya hari ini menyebut, "Beberapa orang nelayan Gaza - bilangan tidak pasti - telah diserang tentera laut zionis ketika mereka menjalankan kegiatan rutin harian mencari rezeki di laut Gaza bersebelahan dengan pelantar nelayan Gaza."

Sebagai dinyatakan, mereka yang ditangkap telah dibawa ke arah yang tidak diketahui, sementara sampan nelayan dibiarkan karam.

Gambar(arkib Safa): Nelayan Gaza ketika menjalankan rutin harian biarpun laut Gaza turut dikenakan sekatan zionis.

Kementerian Pertanian menuduh rejim zionis bertanggungjawab di atas nyawa nelayan yang ditangkap. Berikutan kejadian, Kementerian Pertanian menggesa Badan-badan Hak Asasi Manusia, terutamanya Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah agar campurtangan segera bagi membebaskan nelayan yang ditangkap.

Jumlah keseluruhan nelayan di Semenanjung Gaza hampir 3500 nelayan. 700 nelayan memiliki sampan termasuk bot nelayan. Hampir 70 000 penduduk Palestin di Gaza memperolehi pendapatan melalui kegiatan perikanan. Sumber 04/01/2011, web berita safa.ps

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

NI MESTI ARAHAN BN JUGA KE!KE ROKET DAP LU KIT SIAL TU......

Tanpa Nama berkata...

nak buat provokasi bukan di sini tempatnya!!

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS