Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis serang Der Balah dan Rafah

04 Januari 2011

Laporan asal jam 10.23 malam, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Pesawat tempur zionis melancarkan serangan ke atas dua sasaran yang berbeza di pertengahan Gaza dan selatan Semenanjung Gaza malam ini.
_______________________________________________
Catatan serangan:

Jam 10.27 malam, Palestin/Mesir: Pesawat tempur zionis mengebom sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM di pertengahan Gaza dan sebuah terowong bawah tanah di Rafah.

_______________________________________________

Pemberita 'Safa' melaporkan serangan pertama yang dilancarkan F-16 zionis menumpukan sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) yang terletak di barat Der Balah, pertengahan Gaza mengakibat kerosakan teruk berlaku.

Seiring serangan tersebut, pesawat tempur zionis melancarkan lagi serangan udaranya ke atas sebuah terowong bawah tanah yang berada di sempadan antara tanah Palestin dan Mesir. Kedudukan terowong tersebut di kawasan As-Shu'ut, selatan bandar Rafah.

Serangan tersebut mengakibatkan seorang penduduk mengalami cedera ringan. Mangsa telah dibawa ke hospital Abu Yusof An-Najjar. Berikutan itu, beberapa terowong bawah tanah yang berhampiran lokasi yang diserang turut terjejas.

Ketika laporan ini diterbitkan, pesawat-pesawat tempur zionis masih berlegar-legar di ruang udara Gaza, lantas pemilik terowong bawah tanah pekerjanya terpaksa mengosongkan lokasi di mana mereka berada. Begitu juga, keseluruhan balai-balai polis di Gaza juga dikosongkan. Sumber 04/01/2011, berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS