Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 pejuang syahid dibom zionis

27 Mac 2011

Laporan asal jam 09.32 pagi, Palestin/Mesir
Jam 03.32 petang, waktu Malaysia

GAZA - Zionis mengebom sebuah kereta pagi ini di daerah Jabaliah, utara Semenanjung Gaza(ada media menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza) mengakibatkan dua penduduk Palestin syahid dan seorang lagi cedera parah.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah, berkata, mangsa yang syahid, Sabri Asaliah, 22 dan Ridhuan An-Namruti, 26 berasal dari Mukhayyam An-Nusairat di pertengahan Semenanjung Gaza. Sambil menambah, mangsa-mangsa tersebut menjadi mangsa pengeboman zionis setelah pesawat pengintip zionis menyasarkan sebuah kereta di jalan As-Sikkah, Jabaliyah.

Berikutan kejadian, kumpulan pejuang, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI dalam kenyataan media berkata, kedua-dua mangsa yang dibom itu adalah pejuang kumpulannya.

"Darah para syuhadak tidak akan mengalir begitu sahaja, maka tindak balas ke atas jenayah itu akan kena pada masa dan tempatnya," tegas SARAYA AL-QUDS.

Sementara itu, media Israel 'Yediot Ahronout' versi hebrew mendakwa dua mangsa yang dibom pesawat pengintip pagi ini terlibat secara langsung melepaskan serangan roket ke daerah-daerah penempatan zionis di selatan tanah jajahan.

Sumber itu menukilkan kenyataan dari seorang wakil tentera zionis yang berkata, kedua-dua penduduk Palestin yang dibom telah diketahui identiti mereka dan mereka menjadi sasaran setelahmana cukup bukti penglibatan mereka melepaskan serangan roket.

Semalam, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin di Gaza telah menyatakan persepakatan dalaman Palestin bagi memintas niat jahat dari tentangan musuh ke atas penduduk Palestin. Bagaimanapun, komitmen mereka dengan sikap bertenang(gencatan senjata) dan tidak meningkatkan tentangan selagimana rejim zionis memberikan komitmen yang sama. Sumber 27/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS