Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abbas: Rakyat Palestin akan memohon pengiktirafan PBB jika rundingan damai gagal

31 Mac 2011

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 31/03/2011]

Presiden PA mengugut untuk berundur September ini jika rundingan damai dengan Israel tidak dilanjutkan, mendesak Israel supaya ‘mengambil peluang’ ‘arahan’ semasa di Tebing Barat.

Oleh Avi Issacharoff

Presiden Palestin Mahmoud Abbas telah menunjukkan tanda-tanda bahawa beliau akan meninggalkan jawatan beliau September ini jika rundingan dengan Israel tidak diteruskan hingga saat itu, dan jika tiada sebarang persetujuan untuk membina negara Palestin.

Semasa pertemuan di Ramallah bersama ahli Majlis Keselamatan dan Keamanan(yang juga disertai oleh bekas pegawai-pegawai atasan Pasukan Pertahanan Israel [IDF: Israel Defense Forces]), Abbas telah mengumumkan bahawa PA(Palestinian Authority) berniat untuk berusaha ke arah pembinaan sebuah negara Palestin, dan berjaya mendapat pengiktirafan Israel terhadap negara itu. Walaubagaimanapun, beliau menyatakan, jika tidak ada sebarang persetujuan dicapai antara kedua-dua pihak, dan jika perbincangan serius tidak dilanjutkan, PA akan merujuk Perhimpunan Agung PBB September ini seterusnya memohon pengiktirafan Palestin sebagai sebuah negara merdeka.

Ketika ditanya tentang senario-senario yang kemungkinan akan berlaku selepas pengundian PBB, Abbas mendakwa beliau sengaja mengekalkan kesamaran isu ini. Hingga kini, beliau berkata, “Kita harus kembali [dari PBB] dengan tangan kosong, kami akan mengadakan persidangan dengan kepimpinan Palestin dan membuat keputusan apa yang perlu dilakukan. Kami memiliki kuasa autonomi, tetapi kami tidak memiliki kemerdekaan. Mereka menjajah kawasan kami. Mereka boleh melakukan apa sahaja. Mereka bahkan boleh menghentikan saya, sebagai ketua PA, dari kembali ke rumah.”

“Jadi apa yang seharusnya kita lakukan?” beliau bertanya. “Apa yang perlu kami jawab, jika kami kehilangan semua harapan? Saya tidak dapat memberi respon tentang itu.”

Abbas mengulangi bahawa PA hanya akan merujuk kembali Jabatan Am PBB jika sudah tidak ada lagi pilihan yang lain.

“Jika kamu [Israel] tidak mahukan perundingan, dan tidak mahu sebarang perjanjian, maka apa yang harus kami lakukan?” kata beliau. “Kami telah mengerahkan arahan dan keselamatan di sini sejak 4 tahun lepas, dan sekarang semuanya stabil: Di sana telah ada undang-undang dan peraturan, ekonomi semakin membangun, kehidupan kembali normal di mana-mana sekitar Tebing Barat. Tolong, kamu perlu mengambil kelebihan peluang ini untuk meneruskannya [rundingan ini]. Jika [Israel] tidak mahu [rundingan tersebut], maka kami akan berundur. Kami akan berundur.”

Apabila ditanya oleh Haaretz samada maksud beliau yang PA akan dirombak, Abbas memberi respon bahawa beliau tidak menyatakan sedemikian. Beliau menjelaskan bahawa di bawah keadaan terkini, persoalannya “mengapa terus begini” ditanya berkali-kali. Sumber 31/03/2011, web berita haaretz

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS