Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Perubahan strategi HAMAS menyulitkan serangan di Gaza - DEBKA

10 April 2011

Laporan asal jam 05.42 petang, Palestin/Mekah
Jam 04.42 petang, Mesir

UMMUL FAHM - Sebuah web agensi 'DEBKA' yang rapat dengan perisikan Israel menyebut pada pagi Sabtu bahawa sebahagian dari serangan-serangan Israel yang dilaksanakan kereta kebal(artileri) dan pesawat angkatan tentera udara di Gaza diselubungi kesulitan, ekoran perubahan strategi perang yang dilakukan pejuang Palestin, terutamanya gerakan HAMAS.
______________________________________________
______________________________________________

DEBKA memetik dari sumber politik dan ketenteraan Israel, katanya, "tujuan serangan-serangan di Gaza adalah untuk menghentikan serangan roket HAMAS serta menetapkan batas ruang yang terhad kepada gerakan HAMAS."

Sumber-sumber berkenaan mendakwa gerakan HAMAS telah menukar strategi perang, malah modus operandi sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM berubah sama sekali tidak seperti perang lalu. Pergerakan modus itu seumpama menuruti satu strategi baru yang dapat disimpulkan(mendapat nasihat) seperti HIZBULLAH di Lubnan.

Berhubung perubahan, sumber ketenteraan rejim zionis berpendapat serangan-serangan zionis dilancarkan sebaik sahaja sebuah bas diserang roket Cornet anti-kereta kebal, ianya pelik kerana menjadi sasaran HAMAS. Tampak jelas, pertembungan kuat dalam serangan ini dengan pejuang HAMAS sepertimana zionis bertembung serentak dengan HAMAS dan HIZBULLAH.

Baca lagi:
1. AL-QASSAM tolak gencatan
2. Israel dakwa halang roket, AL-QASSAM sasar bas


Kata-kata dari sumber ketenteraan bahawa tentera zionis berusaha mematahkan taring dan melemahkan HAMAS dalam masa dua hari dengan perubahan strategi menyerang tetapi realiti yang berlaku, HAMAS tetap dapat melancarkan serangan secara berterusan menjangkau 70 serangan roket termasuk peluru mortar.

DEBKA menyebut lagi, nisbah tembakan roket dari HAMAS dalam masa dua hari melonjak 25%.

Di samping itu, DEBKA menjelaskan, sekiranya serangan sengit berterusan dan perang kecil meletus sehingga akhir minggu akan datang, maka kita akan dapat melihat peningkatan mendadak serangan-serangan roket ke daerah-daerah penempatan Israel. Kita juga dapat melihat tindakan licik dan serangan bertubi-tubi dari tentera zionis melenyapkan seboleh-bolehnya sejumlah besar pejuang-pejuang Palestin di Gaza.

Dari sudut lain, DEBKA melihat, gerakan HAMAS berusaha untuk mendapatkan kembali sebahagian besar tanah-tanah Gaza, iaitu satu per tiga tanah pertanian di sepanjang garisan sempadan. Kawasan-kawasan tersebut telah digazetkan zon keselamatan yang tidak membenarkan sesiapa melewati atau berada di tanah-tanah tersebut bimbang Gaza menjadi seperti sempadan Lubnan di bahagian selatan.

Sambil menyatakan lagi, gerakan HAMAS sentiasa membuat gangguan(menyerang) terhadap tentera zionis bagi mendapatkan tanah-tanah tersebut tetapi zionis tidak dapat menerima sedemikian, malah pejuang-pejuang Palestin juga tidak boleh berada berdekatan dengan garisan sempadan.

Pada masa akan datang, web DEBKA berpendapat bahawa tanah-tanah ini akan menjadi sebab tercetusnya perang. Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS