Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tunjuk perasaan depan kedutaan Israel

08 April 2011

Laporan asal jam 06.29 petang, Palestin
Jam 05.29 petang, Mesir

KAHERAH - Selepas Jumaat tadi, beratus-ratus pemuda Mesir mengadakan tunjuk perasaan di hadaoan kedutaan Israel di Kaherah. Mereka mendesak supaya halau duta Israel dan menutup kedutaan Israel, malah juga membuat desakan agar bebaskan Gaza dari sekatan.

Para penunjuk perasaan ketika berdemontrasi membawa banting simpati untuk Gaza berikutan jenayah zionis yang berterusan di Gaza. Mereka turut membakar bendera rejim zionis(gambar).

Hari ini, kelihatan penyokong Ikhwan Muslimin memenuhi dataran Tahrir berbanding Jumaat lepas. Di samping itu, banyak tersebar bendera Palestin dan sepanduk-sepanduk yang mengajak penduduk Mesir menuju ke kedutaan zionis.

Beratus-ratus pemuda yang berada di dataran Tahrir bertindak membakar bendera rejim zionis. Mereka menyatakan perlu menyokong Intifadhah Palestin ketiga yang dijangkakan berlaku mengikut pelawaan yang tersebar luas di media internet. Hal itu sempena memperingati 'Nakbah Palestin' pada 15 Mei akan datang.

Salah seorang anggota Majlis Revolusi, Abdul Khalik Farouq menghentam kuat jenayah yang dilakukan rejim zionis. Jelas beliau, jutaan yang berada di Tahrir ini merupakan satu mesej terkuat membalas serangan-serangan zionis di Gaza, malah turut cuba campurtangan dalam kedaulatan Mesir. Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS