Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serang balas 16 roket ke tanah jajahan

08 April 2011

Laporan jam 02.51 petang, Palestin/Mekah
Jam 01.51 petang, Mesir

TANAH JAJAHAN - Sejak semalam, rejim zionis melancarkan berbelas-belas serangan, udara dan darat di Semenanjung Gaza yang mengakibatkan 10 penduduk syahid dan lebih 40 cedera.

Memetik laporan Safa pada 27/03/2011, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin di Gaza telah menyatakan persepakatan dalaman Palestin bagi memintas niat jahat dari tentangan musuh ke atas penduduk Palestin. Bagaimanapun, komitmen mereka dengan sikap bertenang(gencatan senjata) dan tidak meningkatkan tentangan selagimana rejim zionis memberikan komitmen yang sama.

Mengikut arkib maklumat, serangan roket Palestin ke Israel(tanah jajahan 1948) bermula setelah zionis menceroboh Gaza.

Sejak dari itu, zionis kerap menggasak serangan dan menceroboh Gaza meskipun pada 27/03/2011, sayap-sayap senjata Palestin di Gaza sepakat untuk bertenang.

Beberapa jam yang terkini, radio Israel menghebahkan pada hari ini, bahawa 16 serangan roket dan peluru mortar dilepaskan dari Gaza menuju ke dalam tanah-tanah jajahan 1948. Semalam media Israel menyebut, 45 roket Palestin termasuk mortar menyerang tanah jajahan.

Salah satu dari serangan mortar dikatakan gugur ke atas ladang penternakan yang terletak dalam kawasan penempatan haram. Selain itu, serangan dari Gaza gugur di kawasan terbuka. Tidak ada sebarang luka parah mahupun kerosakan harta benda.

Berikutan itu, serangan roket dan mortar adalah bagi membalas serangan ganas zionis. Petang semalam, serangan AL-QASSAM kena tepat ke atas sebuah bas, lantas rosak teruk dan ada warga haram yang tercedera. Di samping, sebuah pos tentera zionis turut terkena serangan AL-QASSAM.
_________________________________________
Baca lagi:

Israel dakwa halang roket, AL-QASSAM sasar bas

_________________________________________

Laporan tengahari tadi, pejuang dari KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH, sayap tentera kepada BARISAN DEMOKRASI PEMBEBASAN PALESTIN mengumumkan pejuangnya telah mengebom penempatan haram zionis yang terletak di utara Semenanjung Gaza.

Salinan laporan kenyataan pejuang itu menjelaskan, pejuang KATAIB AL-MUQAWAMAH telah melepaskan serangan roket pada jam 05.30 pagi ke atas sebuah penempatan haram.

Jelas laporan, pengeboman ini adalah bagi membalas sikap zionis yang tidak memberi komitmen dan tidak mematuhi gencatan senjata(bertenang), malah terus mengebom secara ganas penduduk Palestin yang terasing.

Pejuang AL-MUQAWAMAH mengancam akan meningkatkan lagi pengeboman ke atas penempatan-penempatan haram. Mereka menegaskan penentangan terhadap penjajah terus menjadi pilihan sehinggalah hak-hak Palestin dikembalikan. Sumber 08/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS