Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi kekejaman terbaru zionis di Gaza

08 April 2011

Laporan terkini jam 12.52 petang, Palestin/Mekah
Jam 11.52 pagi, Mesir

GAZA - Kekejaman terbaru zionis pada waktu tengahari tadi mengakibatkan tiga lagi syahid dan empat cedera dalam dua kejadian pengeboman berasingan di bandar Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza).

Pemberita Safa melaporkan pesawat pengintip tanpa pemandu zionis telah melancarkan beberapa serangan, salah satunya gugur ke atas rumah Ibrahim Qudaih. Akibatnya, rumah tersebut terjejas teruk. Tambahan pula, penghuni rumah itu, surirumah dan seorang anaknya syahid, dan dua lagi anaknya cedera.

Lapor Safa, satu lagi serangan mengakibatkan seorang lagi penduduk Palestin yang berusia syahid apabila kawasan Hayyu Al-Manarah yang berhampiran Masjid Said Qutub di selatan Khan Yunus menjadi sasaran serangan.

Berhubung kekejaman zionis, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, tiga penduduk syahid berikutan dibom, iaitu seorang yang berusia, Talal Abu Taha, 55, Najah Qudaih, 45 dan anaknya Nidhal Qudaih, 21 dan dua lagi cedera.

Jumlah terkini yang syahid sejak pagi tadi telah meningkat kepada lima yang syahid. sebelum itu, dua pejuang AL-QASSAM syahid.
________________________________________________
Baca lagi:

________________________________________________

Sejak serangan zionis di Gaza dari semalam yang tidak sampai masa 24 jam, jumlah penduduk Palestin yang syahid meningkat ke angka 10 dan mangsa yang cedera melebihi 40 orang penduduk. Sumber 08/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS