الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abbas: Untuk apa lagi nak berunding?

28 Mei 2011

Laporan jam 11.28 malam, Palestin/Mekah
Jam 10.28 malam, Mesir

DOHA - Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menegaskan mahu pergi ke PBB untuk perlu mendapatkan pengiktirafan Negara Palestin kecualilah jika rundingan yang dimulakan mengikut asas-asas yang diterima dan benar.

Abbas berada di sebelah kiri Perdana Menteri Qatar, Sheikh Hamad Bin Jassem Al-Thani(tengah).

Ketika pembukaan persidangan Jawatankuasa Inisiatif Perdamaian Arab petang tadi di Doha, Qatar, Presiden Palestin mengulangi lagi syarat-syarat bagi menyambung semula rundingan iaitu hentikan pembinaan penempatan.
____________________________________________________
____________________________________________________

Abbas mempersoalkan, kata beliau, "selagimana Netanyahu tak hentikan projek bina di penempatan-penempatan, prinsip asas penyelasaian garisan sempadan 1967 pun dia tak setuju, untuk apa lagi nak berunding?."

Tambah beliau, "Kami melihat syarat-syarat yang diletakkan oleh Netanyahu memang tidak ada asas perkongsian malah tidak jelas untuk dirunding, dan kami membuat pilihan untuk mendapatkan hak asasi kami iaitu pergi ke PBB, Perhimpunan Agung PBB dan Majlis Keselamatan Antabangsa bagi mendapatkan pengiktirafan antarabangsa terhadap kami."

Jelas Presiden Abbas, kata beliau, "apa yang saya sebut ini bukan perkara sulit, bukan kali pertama tetapi dah banyak kali kami sebut sempena persidangan-persidangan kepada Amerika, Israel, Eropah dan kepada seluruh dunia, namun dah tidak apa di hadapan kami melainkan kami pilih untuk ke PBB."

Tegas Abbas berhubung kata-katanya, "kami bersungguh-sungguh mahu ke PBB, kami tidak bercakap sebarangan atau membuat apa-apa taktik, maka kami mesti ke PBB, lainlah apabila rundingan yang dimulakan mengikut asas-asas yang dapat diterima Netanyahu, seandainya rundingan ini pun dah tidak memberikan apa-apa hasil, hanya ke PBBlah jalannya." Sumber 28/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS