الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis ceroboh El-Maghazi

20 Jun 2011

Laporan jam 09:35 pagi, Palestin/Mekah
Jam 08:35 pagi, Mesir

GAZA - Jentera perang zionis telah melakukan pencerobohan secara terhad pagi ini di timur Mukhayyam El-Maghazi, Gaza Tengah(pertengahan Semenanjung Gaza).

Menurut saksi kejadian, jentera perang zionis yang terdiri dari lebih 6 buah jentolak dan 4 buah jentera lain termasuk kereta kebal jenis merkava serta perisai pengangkut tentera telah menceroboh dengan tiba-tiba ke gerbang Abu Sufiah di timur Mukhayyam, sambil itu tentera zionis melepaskan tembakan secara terputus-putus ke arah rumah-rumah penduduk Palestin.

Saksi menjelaskan lagi, selepas ceroboh, jentera-jentera perang zionis dilihat berada di sebelah barat gerbang Abu Sufiah dan menjalankan operasi meratakan tanah. Pada waktu yang sama, tentera zionis melakukan operasi mengesan secara meluas ke atas tanah pertanian penduduk Palestin di lokasi berkenaan. Berikutan itu, para petani terpaksa meninggalkan tempat pertanian kerana bimbang nyawa mereka yang terancam.

Pencerobohan ini adalah kali yang kedua dalam asa dua hari di lokasi yang sama.

Sehingga kini, kawasan-kawasan di sebelah timur dan utara Gaza kerap diceroboh tentera-tentera rejim zionis biarpun secara terbatas, namun sudah banyak keluasan tanah-tanah penduduk Palestin telah diratakan. Di samping itu, tentera rejim zionis menjalankan 'pengesanan'(scanning) di setiap tanah-tanah yang diceroboh. Sumber 20/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS