Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Culik kanak-kanak, geledah rumah Palestin dan tangkap lagi Palestin

03 Januari 2012

Laporan jam 09:35 malam, waktu Palestin
Jam 09:35 malam, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Sekumpulan unit gempur rejim penjajah telah merempuh masuk ke kampung 'Isawiyah, tenggara bandar BaitulMaqdis serta menculik seorang kanak-kanak Palestin, Muhammad Ali Musa Daud Darbas, 6 tahun. Kejadian ini berlaku pada malam tadi.

Unit gempur terbabit yang disokong dengan bantuan tentera penjajah menceroboh beberapa kawasan dari kampung berkenaan, lalu turut melepaskan tembakan bom gas dan bom bunyi(sound-bomb) ke arah rumah-rumah penduduk Palestin di Hayyu Az-Zuhrah dan di sebidang tanah keluarga Ulyan. Kejadian itu mengakibatkan puluhan penduduk Palestin mengalami sesak nafas.

Kejadian di tempat lain, lapor WAFA, sepasukan tentera rejim penjajah merempuh masuk ke dalam beberapa buah rumah penduduk Palestin di daerah Ya'bad, Jenin, Tebing Barat.

Menurut sumber keamanan, rumah-rumah Palestin di kawasan Al-Muloul(Ya'bad) yang dirempuh masuk telah digeledah sehinggakan peralatan rumah ada yang rosak. Pemilik-pemilik rumah berkenaan dikenali, Talib Khaled Abu Bakar, Sameh Muhammad Abu Bakar dan Ratib Sadiq Abu Bakar.

Sebelum itu, kejadian pada petang Selasa, 03/01/2011, PALTIMES melaporkan tentera rejim penjajah telah menangkap seorang remaja perempuan Palestin yang berasal dari daerah Kafar Qaddum, timur bandar Qalqiliyah di Tebing Barat.

Mangsa, Maha Ghazi Barhoum, 19 ditangkap sewaktu sedang melintasi perlintasan utara Qalqiliyah selepas pulang dari melawat saudaranya, Ala' Barhoum yang ditahan dalam penjara penjajah. Kemudian, mangsa dibawa ke tempat yang tidak diketahui.

Ahli keluarga Maha meminta Kementerian Hal-Ehwal Tahanan, Kelab Tahanan Palestin, dan Yayasan Hak Asasi Manusia serta badan-badan antarabangsa segera campurtangan bagi membebaskan segera Maha.

Demikian itu, berita AL-JAZEERAH menghebahkan hari ini bahawa seramai 14 orang penduduk Palestin dari beberapa wilayah di Tebing Barat telah ditangkap oleh rejim penjajah. Sumber 03/01/2011, web berita Paltimes.net, web berita Wafa.ps dan berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS