Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Haniyeh bertemu Presiden Saadet dan Naib Presiden AKP

03 Januari 2012

Laporan jam 07:04 malam, waktu Palestin
Jam 07:04 malam, waktu Turki
Jam 07:04 malam, waktu Mesir

ANKARA - Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh yang mengadakan lawatan rasmi ke Turki telah mengadakan pertemuan dengan Presiden Parti Saadet(حزب السعادة) dan Naib Presiden Parti AK(حزب العدالة والتنمية) pada waktu petang tadi, Selasa.

Sekretariat media yang mengiringi Perdana Menteri Palestin mengesahkan pertemuan itu.

Semasa pertemuan, Haniyeh menjelaskan kesengsaraan yang dihadapi penduduk Palestin akibat dari tindakan penjajahan dan sekatan. Beliau turut membincangkan secara terperinci mengenai ancaman permasalahan ke atas BaitulMaqdis dan kerja pengyahudian. Gesa beliau agar pihak ini bertindak segera melindungi BaitulMaqdis.

Perbincangan ini juga meliputi isu tahanan-tahanan Palestin yang masih meringkuk dalam penjara zionis, projek-projek pembinaan perumahan Yahudi serta kejadian memerangi masjid yang dilakukan oleh warga-warga haram zionis.

Sementara itu, kedua-dua pihak, Presiden Saadet dan Naib Presiden AKP menegaskan bahawa pihaknya sentiasa menyokong permasalahan Palestin dan usaha-usaha penduduknya yang menentang penjajahan.

Menukil dari web rasmi AKP, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdoğan bertemu dengan Ismail Haniyeh di pejabat Jabatan Perdana Menteri selepas menghadiri pertemuan ahli-ahli parlimen AKP di dewan parlimen.
________________________________________________Baca lagi:
Marmara dikunjungi Haniyeh
[Rakaman] Haniyeh tetamu Erdogan
Haniyeh tiba di Turki

________________________________________________


Ketibaan Haniyeh disambut dengan tepukan dan sorakan gemuruh dari ahli-ahli parlimen AKP. Sumber 03/01/2011, web berita Safa.ps, web berita Paltimes.net dan web rasmi AKP0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS