Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sha'at jumpa Az-Zahar di Gaza

03 Januari 2012

Laporan jam 05:59 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 05:59 malam, waktu Mesir

GAZA - Nabil Sha'at, ahli jawatankuasa pusat gerakan FATAH telah berjumpa dengan anggota biro politik HAMAS, Dr.Mahmud Az-Zahar pada petang Selasa, 03/01/2011 di kediaman Dr.Mahmud yang terletak di sebelah barat bandar Gaza.

Dalam perjumpaan tersebut, Nabil dan Dr.Mahmud membincangkan usaha baik pulih dalaman Palestin, perlaksanaan dari pertemuan-pertemuan yang masih berterusan serta mekanisme tugas dari setiap panitia-panitia yang dibentuk hasil dialog Palestin di Kaherah sebelum ini.

Gambar(SAFA): Dr.Mahmud Az-Zahar, tengah dan kiri gambar, Nabil Sha'at.

Kenyataan khas dari Dr.Mahmud kepada agensi berita SAFA menyifatkan kunjungan Nabil ini adalah kunjungan khusus untuk menilai pendirian-pendirian serta keputusan yang tercapai, malah turut mengungkapkan kebimbangan ekoran dari penghalang-penghalang yang merintangi persepakatan yang telah diputuskan serta memberikan kesan kepada jalan perlaksanaan.

Menjawab persoalan berhubung realiti sebenar perlaksanaan agenda-agenda persetujuan baik pulih Palestin, kata beliau, "inilah satu-satunya rintangan dan bimbang apabila keadaan di Tebing Barat tidak diselesaikan dengan cara yang baik serta boleh diterima, saya meyakini bahawa ia akan menggagalkan kesemua keputusan yang telah tercapai sewaktu menyetujuinya atas kertas."

Kata Sha'at sewaktu ditemuramah wartawan, "Isu tahanan politik, panggilan lapor diri sama ada di Gaza mahupun Tebing Barat dan mengenai jalan perlaksanaan dari persetujuan meskipun kesemua itu menjadi faktor yang mengancam usaha baik pulih, inilah yang diperbincangkan dalam perjumpaan," beliau mengungkapkan, "usaha baik pulih(damai) adalah strategi kami yang tidak boleh diundurkan."

Nabil Sha'at tiba di Semenanjung Gaza pada hari Ahad lalu turut mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua bahagian gerakan FATAH di Gaza semalam membincangkan tentang perkara-perkara dalaman organisasi FATAH serta mendengar permintaan mereka dan menyelesaikan permasalahan dalaman gerakan yang masih tergantung. Sumber 03/01/2011, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS