Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah pula tangkap selepas bebas dari penjara Palestin

30 Mac 2012

Laporan jam 10:47 pagi, waktu BaitulMadis
Jam 09:47 pagi, waktu Mesir

KHALIL - Sepasukan tentera rejim penjajah telah menangkap seorang pemuda Palestin selepas menyerbu masuk ke dalam rumahnya di bandar Khalil, selatan Tebing Barat awal pagi ini, Jumaat, 30/03/2012.

Pemuda berkenaan dikenali Muhammad Abdul Karim Amru berusia 28 tahun.

Sumber-sumber dari keluarganya menyatakan kepada agensi berita SAFA, sebilangan besar tentera penjajah menyerbu masuk ke rumahnya di kawasan Al-Hawus kedua di bandar berkenaan, kemudian menangkap Muhammad dan membawanya ke tempat yang tidak dimaklumi.

Kata waris kepada Muhammad, anaknya baru sahaja sehari dibebaskan dari penjara Keselamatan Negara Palestin di Az-Zahiriah setelah melalui tempoh tahanan selama 20 bulan ekoran dikenakan tahanan politik.

Pautan lain:
Ditangkap penjajah selepas bebas dari penjara Palestin


Ahli keluarg Muhammad mendesak Badan-badan Hak Asasi Kemanusiaan tempatan, antarabangsa dan Pemerintah Palestin Ramalllah agar campurtangan bagi membebaskan anaknya dari penjara penjajah, lebih menyayat hati Muhammad baru sahaja sehari dibebaskan dari penjara Palestin. Sumber 30/03/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS