Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

6 Palestin syahid

26 Disember 2009

Tentera Israel dilaporkan menceroboh beberapa buah rumah penduduk Palestin di Nablus, Tebing Barat. Sumber melaporkan, pencerobohan tersebut adalah operasi ketenteraan Israel yang berlarutan sehingga jam 7.00 pagi tadi(waktu Mesir).

Sumber menyatakan, tentera Israel yang menceroboh rumah penduduk Palestin melepaskan tembakan secara rambang. Dalam operasi tersebut, 3 pejuang Palestin dari kumpulan KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) syahid apabila ditembak tentera Israel. Menurut sumber, salah seorang pejuang yang syahid itu ditembak dalam rumahnya di hadapan anak-anak dan isterinya. As-syahid(رائد السركجي) gambar yang dibebaskan dari penjara Israel 6 bulan yang lalu telah menjalani hukuman penjara selama 6 tahun di penjara Israel. Bagaimanapun, tentera Israel tidak mengulas panjang berkenaan operasi tersebut, namun sumber hanya menyebutkan tindakan tentera Israel ekoran seorang penduduk Israel yang ditembak mati oleh pejuang Palestin pada 24/12/09.

SYUHADA AL-AQSA janji balas serangan ke atas Israel

Serangan Israel yang dikatakan jenayah akan menerima serang balas. Jurucakap kumpulan SYAHID YASEER ARAFAT di Tebing Barat, iaitu Abu Mahmud selaku pemimpin umum dalam kenyataannya menjanjikan serangan balas ke atas 6 penduduk Palestin yang syahid dalam serangan ganas Israel.

Di utara Semenanjung Gaza pula, 3 penduduk Palestin syahid akibat ditembak tentera Israel di sempadan Erez. Laporan dari tentera Israel menyatakan, ketiga-tiga penduduk Palestin itu cuba menerobos masuk ke Israel melalui sempadan yang menghubungkan antara Semenanjung Gaza dengan Israel. Sumber 26/12/09, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah


MENJELANG SETAHUN PERANG ISRAEL KE ATAS GAZA (27 Disember 2008)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS