Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sempena memperingati genap setahun perang Israel ke atas Gaza

26 Disember 2009

Jasad yang terbujur kaku menjadi eksperimen keganasan Israel

Israel menyerang Gaza dengan logistik senjatanya yang maksima


Genap setahun perang Israel ke atas Gaza, tragedi ini tetap dan sentiasa diingati penduduk dunia. Malah, serangan Israel ini pasti meninggalkan kesan trauma ke atas Israel dan sekutunya. Kenapa Israel dan sekutunya yang trauma? Bagaimanapun, wajah-wajah pejuang dan mangsa kekejaman Israel tetap dipandang mulia kerana mereka mempertahankan hak mereka dari cengkaman kejam Israel yang disokong sekutunya.

Sempena memperingati perang Israel ke atas Gaza, beberapa pertubuhan dunia(NGO) meminta mereka yang berhampiran dengan NGO tersebut menyertai tunjuk perasaan sebagai bantahan ke atas tindakan Israel yang menyerang Gaza.

Antaranya, Pertubuhan Hak-hak Asasi Britain mengajak menyertai perhimpunan di hadapan kedutaan Israel di London pada esok hari.

Pada hari ini, sumber menyatakan penduduk Jepun telah mengadakan tunjuk perasaan berhubung memperingati genap setahun perang Israel ke atas Gaza. Dilaporkan, tunjuk perasaan tersebut diadakan di Tokyo.

Selain itu, Badan-badan Pertubuhan di Amerika Syarikat turut mewar-warkan pihaknya akan mengadakan tunjuk perasaan pada esok hari di bandar New York. Sumber 25-26/12/09, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

______________________

27 DISEMBER 2008
Israel telah memahatkan catatan keganasannya dalam sejarah dunia. Catatan keganasan ini tidak akan terhenti, mata pena ini terus bergerak.

________________________

Jangan rahsiakan tarikh tersebut dari generasi akan datang. Biarkan mereka tahu bagaimana ganasnya Israel yang wujud dan merampas tanah Palestin. Jangan pula berlagak 'dayus' untuk tidak bercerita bahawa keganasan Israel turut disokong oleh sekutu Israel. Siapakah sekutu Israel? Kita lihat, kita tahu, kita baca dan mengerti. Moga kita tidak buta mata dan hati, alangkah sedihnya jika kita buta sejarah.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS