Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tunjuk perasaan tentang pembinaan tembok keluli

26 Disember 2009


Karikatur(sumber web berita al-Jazeerah): Sekatan ke atas Gaza pada waktu ini terlalu memeritkan penduduk Palestin di Semenanjung Gaza. Mereka saudara seagama kita, mereka satu akidah dengan kita. Maka bantuan yang sewajarnya amat diperlukan untuk membantu mereka yang boleh digambarkan, ketika kita sedap menjamah makanan yang dihidang hadapan kita, mereka belum tentu dapat menjamah sesuap nasi kerana sekatan Israel ke atas mereka terlalu dahsyat. Walaupun, Mesir mendakwa pembinaan tembok keluli ini adalah bagi menjamin keselamatan dan keamanan tanahnya, namun satu-satunya Negara umat Islam yang paling rapat dengan Gaza adalah Mesir wajib memberi bantuan yang diperlukan bagi memelihara 1.5 juta nyawa yang masih menghirup udara kotor akibat kimia peluru Israel. Wajarkah hanya dengan alasan Gaza dikuasai HAMAS, malah HAMAS tidak patuh kepada syarat-syarat EU(Kesatuan Eropah) dan permintaan Amerika Syarikat, tambah perit lagi HAMAS dituduh merampas kuasa kerana menguasai Gaza..maka penduduk Gaza mesti menerima hukuman sebegini. Jika Gaza masih ditekan sebegitu rupa, percayalah bahawa mereka yang ikhlas untuk bebaskan Palestin dari cengkaman Yahudi dan sekutunya tidak akan mudah dihapuskan malah semangat mereka tetap bangkit..lebih menggerunkan jiwa-jiwa pemuda-pemudi Islam turut lahir. Maka, kelahiran mereka bukan sesuatu yang biasa tetapi petanda bahawa kezaliman dan taghut bakal berakhir.

Satu tunjuk perasaan diadakan yang disertai ribuan penduduk Palestin di bandar Gaza petang semalam(jumaat) sebagai tanda protes pembinaan tembok keluli Mesir.

Sumber menyatakan, tunjuk perasaan itu adalah seruan dari HAMAS sebaik sahaja selesai solat jumaat di salah sebuah masjid di Gaza. Penduduk Palestin Gaza yang berkumpul di dataran Palestin mendesak dan mengkritik Mesir yang membina tembok tersebut.

Gambar: Antara tempat sasaran pembinaan tembok keluli Mesir

Jurucakap HAMAS, Hamad Reqab berkata di akhir tunjuk perasaan itu bahawa "tunjuk perasaan ini adalah sebagai satu bantahan pembinaan tembok maut, malah cara yang mengetatkan lagi sekatan ke atas penduduk Gaza yang terkepung".

Hamad juga mendesak Mesir supaya tidak tunduk kepada tekanan Amerika, juga hentikan pembinaan tembok keluli yang dianggap sebagai turut serta mengenakan sekatan ke atas Gaza.

Beliau berkata lagi, "bahawa HAMAS tetap mengambil berat keamanan Mesir, bagaimanapun keselamatan yang ampuh adalah ketika wujudnya barisan penentangan yang terkuat di Gaza dan Palestin juga terjaga".

Sumber 26/12/09, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS