Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Viva Palestin belum dapat izin

26 Disember 2009

Sumber hari ini melaporkan bahawa rombongan Viva Palestin yang bertujuan membantu meringankan bebanan penduduk Semenanjung Gaza masih terkandas di Teluk Aqabah, Jordan.

Desas-desus mengatakan, Mesir tidak mengizinkan rombongan tersebut meniti ke Nuweibak, Mesir untuk ke Semenanjung Gaza yang bersempadan dengan tanah Mesir.

Semalam, rombongan tersebut mendakwa Mesir menggagalkan perjalanan Viva Palestin ke Gaza. Namun berlaku jawab balas kenyataan dengan pihak Mesir.

Dalam kenyataan Mesir melalui jurucakap Kementerian Luar, Husam Zaki berkata Mesir telah menetapkan laluan perjalanan kepada Viva Palestin sebelum ini namun ada perubahan bagi pihak tersebut memasuki Mesir adalah berkait dengan ketetapan rasmi(tidak boleh dipertikai).

Sebelum itu, George Galloway berkata, Pihak Keamanan Mesir telah memaklumkan kepada syarikat yang mengendalikan pengangkutan ke Nuweibak, Mesir bahawa pihak Mesir membantah rombongan tersebut. Pun begitu, masih ada lagi syarat untuk memasuki Gaza adalah melalui 'Arish.

Bagaimanapun, Galloway menjelaskan pihak Mesir lambat memaklumkan syarat tersebut kepada pihaknya dan mereka(Viva Palestin) tidak mampu untuk mengikuti tuntutan yang diminta.

Sehingga hari ini, berbagai-bagai kenyataan berhubung memberi izin Viva Palestin masuk ke Mesir untuk ke Semenanjung Gaza.

Agak menyenangkan pihak Viva Palestin apabila utusan Turki mewakili Perdana Menteri Turki, Receip Tayyib Erdogan berjumpa dengan konsul Mesir di 'Aqabah sebagai perantaraan untuk memudahkan Viva Palestin ke Gaza.

Terkini, beberapa jam yang lalu, sumber menyatakan, Menteri Luar Mesir, Ahmad Aboul Gheit dalam kenyataannya bahawa sempadan Rafah akan dibuka bagi laluan Viva Palestin ke Gaza sehingga 6 Januari akan datang. Sekiranya rombongan tersebut tidak memasuki Mesir sebelum 3 Januari, maka rombongan tersebut tidak akan diberikan keizinan masuk ke Mesir walau apapun tekanan. Sumber 25-26/12/09, berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS