Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

5 mortar hawn hinggap selatan Askalan

23 Mac 2011

Laporan asal jam 06.13 malam, Palestin/Mesir
Jam 12.13 pagi(24/03/2011), waktu Malaysia

AN-NASIRAH, - 5 serangan peluru mortar 'hawn' gugur petang tadi di sebuah kawasan terbuka di Majlis Daerah "Houf Ashqelon", selatan tanah jajahan 1948.

Berhubung kejadian, siasaran 10 televisyen Israel menyebut, letupan peluru mortar yang dilancarkan dari Gaza itu tidak menyebabkan sebarang luka parah dan kerosakan harta benda.

Peta: rujuk google map

Beberapa jam sebelum itu, pemberita siaran 10 membuat liputan secara langsung di kawasan selatan Askalan. Keadaan ketika itu tenang, bagaimanapun, ketika liputan masih dijalankan, pelurut mortar gugur di lokasi berkenaan.

Zionis tembak kawasan pertanian

Pada jam 06.12 malam, safa melaporkan, helikopter tentera rejim zionis melepaskan tembakan mesin-gan ke arah tanah pertanian penduduk Palestin Gaza di utara daerah Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Pejuang lepas 6 peluru mortar

Menukil laporan safa pada jam 06.27 malam dari kumpulan pejuang, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN berkata, pejuangnya telah mengebom lokasi tentera Zikim yang terletak di sebelah utara Semenanjung Gaza dengan 6 peluru mortar 'hawn'. Sumber 23/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS