Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kritikal terkena pengeboman zionis

23 Mac 2011

Laporan asal jam 12.57 pagi, Palestin/Mesir
Jam 06.57 pagi, waktu Malaysia

GAZA - Rejim zionis membedil lagi Hayyu Shujaieyah di timur bandar Gaza. Serangan awal pagi ini mengakibatkan seorang penduduk parah di bahagian kaki kirinya berikutan terkena serpihan letupan peluru meriam kereta kebal zionis.

Menurut Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza berkata, krew perubatan telah membawa mangsa ke hospital As-Shifa' di bandar Gaza. Mangsa ditempatkan dalam unit rawatan rapi, luka parah dialaminya amat kritikal.

4 warga haram cedera

Berbalik kepada serang balas kekejaman zionis, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI, iaitu SARAYA AL-QUDS mengumumkan pada jam 01.23 pagi telah mengebom bandar Ushdud(tanah jajahan 1948) dengan melancarkan serangan roket jenis 'grad'.

Sebelum itu, media Israel versi hebrew 'haaretz' telah melaporkan roket jenis 'grad' gugur di sebuah kawasan di selatan bandar Ushdud. Jelas haaretz, jarak Ushdud dari bandar Gaza hanya 42 kilometer.

Yedia Ahronout, media Israel pada jam 11.54 malam(22/03/2011) melaporkan roket grad gugur di selatan bandar Ushdud.

Sumber Israel mengesahkan bahawa serangan roket grad gugur ke atas sebuah rumah mengakibatkan 4 warga haram Israel cedera(rujuk web alqassam.ps).

SARAYA AL-QUDS dalam web rasminya berkata, serangan tersebut ekoran tindak balas ke atas 4 pejuangnya yang syahid dalam serangan zionis dan penyembelihan di Hayyu Shujaieyah. Sumber 23/03/2011, web berit safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS