Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang lancar roket, zionis serang Shujaieyah

23 Mac 2011

Laporan asal jam 09.37 pagi, Palestin/Mesir
Jam 03.37 petang, waktu Malaysia

GAZA - Hebah radio penjajah bahawa 7 peluru mortar 'hawn' gugur di Majlis Daerah penempatan haram 'Ushkul' yang terletak dari arah timur selatan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza). Bagaimanapun, tiada luka parah dan kerosakan.

Sumber safa melaporkan, pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN melancarkan serangan peluru mortar ke lokasi tentera 'Sufa' dan 'Karem Abu Salem'. Berikutan itu, kedengaran siren kecemasan berbunyi di kawasan berkenaan.

Di samping itu, pesawat-pesawat tempur zionis kerap berterbangan di ruang udara Gaza, terutama di kawasan-kawasan timur. Jelas sumber, pesawat tempur zionis melepaskan serangan gempa(letupan kuat di udara sebagai amaran).

Namun, zionis melancakan satu serangan udaranya ke atas sebuah rumah tidak berpenghuni di kawasan Al-Qubbah, Hayyu Shujaieyah, timur Gaza. Ketika laporan ini dikeluarkan, tiada makluman berhubung luka parah.

Sejurus selepas itu, pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengebom pula bandar Bi'ru Sabie'(Beer Sheeba, tanah jajahan 1948) dengan serangan roket 'grad' dan satu serangan roket 'Quds' ke atas penempatan haram Kafr Sa'd(tanah jajahan 1948).

Menukil petikan laporan dari web alqassam.ps yang memetik dari sumber Israel mendakwa bahawa serangan roket grad mengakibatkan seorang warga haram cedera. Beberapa lagi dirundung ketakutan. Turut dinyatakan, serangan roket grad menyebabkan kerosakan ke atas bangunan di kawasan berkenaan.

Warga haram ke tempat perlindungan

Berikutan tentangan serangan roket pejuang sebagai balas terhadap kekejaman zionis, media Israel, Yediot Ahronout versi hebrew melaporkan(08.07 pagi, Palestin/Mesir), polis Israel di Bi'ru Sabie' mengarahkan warga-warga haram berlindung di tempat perlindungan yang telah disediakan khas bagi melindungi dari sebarang serangan roket.

Tambah Yediot Ahronout lagi, datuk bandar Bi'ru Sabie' menangguhkan kesemua perjalanan yayasan pendidikan dari beroperasi kerana ditakuti kecederaan menimpa pelajar-pelajar warga haram Israel. Sumber 23/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS