Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

SALAHUDDIN selamat selepas lancar mortar

24 Mac 2011

Laporan asal jam 09.09 pagi, Palestin/Mesir
Jam 03.09 petang, waktu Malaysia

GAZA - Kumpulan pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera لجان المقاومة الشعبية), mengumumkan pagi ini bahawa seorang dari komandernya terselamat dari cubaan bunuh pengeboman zionis yang menjadi sasaran pesawat pengintip di utara Semenanjung Gaza.

Sementara itu, SALAHUDDIN turut mengumumkan dalam kenyataan rasmi yang diterima agensi berita 'safa', berkata, pejuangnya telah mengebom Kibbutz Kermia, selatan Asqalan jajahan) dengan tiga serangan roket 'Naseer'.

Gambar(safa): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN.

SALAHUDDIN menyatakan lagi, pejuangnya turut melancarkan serangan peluru mortar jenis berat(100mm) ke atas lokasi zionis 'Abu Sufiyyah' yang terletak di timur Mukhayyam El-Maghazi.

Berhubung serangan, media Israel 'haaretz' versi hebrew melaporkan bahawa satu serangan serangan Palestin telah gugur di pesisir pantai bandar Asqalan, lokasi yang dimaksudkan SALAHUDDIN. Bagaimanapun, tiada sebarang luka parah dan kerosakan harta benda.

Awal pagi ini, pesawat tempur zionis telah melancarkan serangan ke atas dua sasaran, salah satunya di bandar Gaza, manakala satu lagi serangan di bandar Rafah. Dalam serangan tersebut, tidak ada laporan mengenai luka parah. Sumber 24/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS