Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi roket 'grad' hentam Ofakim

24 Mac 2011

Laporan asal jam 02.02 petang, Palestin/Mesir
Jam 08.02 malam, waktu Malaysia

GAZA - Radio Israel dalam rangkaiannya menghebahkan bahawa satu serangan roket 'grad' yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza telah menghentam sebuah kawasan lapang di penempatan haram 'Ofakim'. Bagaimanapun, serangan ke atas penempatan tersebut yang terletak 31 km dari Gaza tidak mengakibatkan sebarang luka parah.

Jelas sumber menyatakan, sejak awal pagi ini, kawasan tanah jajahan di barat Naqab telah diserang 3 roket buatan tempatan dan peluru mortar.

Menurut pemberita 'safa', pejuang Palestin melepaskan dua serangan roket buatan tempatan dan peluru mortar ke arah sempadan(perlintasan) Sufa dan menara kawalan tentera zionis di sebelah timur Rafah.

Selain ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, pejuang dari kumpulan KATAIB ABU ALI MUSTAFA(sayap tentera جبهة الشعبية لتحرير فلسطين) mengebom Asqalan dengan roket grad.

"Kekejaman zionis tidak akan lepas begitu sahaja tanpa hukuman, maka, titisan darah para syuhada akan menghantui para penjajah." Nyata dua kumpulan pejuang dalam satu kenyataan bersama.

Pejuang Palestin ini menegaskan lagi bahawa sasaran serangan adalah serang balas ke atas perlakukan jenayah penjajah yang tidak henti ke atas pejuang dan penduduk Palestin. Sumber 24/03/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS