Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 Palestin cedera dalam serangan udara zionis

24 Mac 2011

Laporan asal jam 08.28 malam, Palestin/Mesir
Jam 02.28 pagi(25/03/2011), waktu Malaysia

GAZA - Serangan udara zionis malam ini di Gaza menyasarkan sebuah bangunan badan perisikan 'As-Safina' yang terletak di kawasan As-Sudaniah, sebelah barat laut bandar Gaza.

Menurut pemberita 'Safa', pesawat F-16 zionis menembak 3 peluru berpandu ke atas bangunan yang telah dikosongkan, lalu mengakibatkan infrastrukturnya terjejas teruk.

Berhubung kecederaan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah, berkata, 3 penduduk mengalami cedera ringan. Jelas beliau, kesemua mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa' di bandar Gaza.

Pesawat tempur zionis menyerang pula Jabal Reis yang terletak di Hayyu Tufah, timur laut Gaza. Bagaimanapun, tiada laporan mengenai kecederaan.

Safa melaporkan lagi pada jam 11.23 malam, selepas F-16 menyerang bangunan As-Safina, sebuah lagi dewan tertutup milik Kelab Sukan Gaza dibom.

Pemberita safa berkata, pengeboman yang sengaja dilakukan ke atas dewan berkenaan mengakibatkan musnah teruk.

Semasa perang Gaza(2008-2009), tentera rejim zionis turut mengebom beberapa buah bangunan dan milikan Kelab Sukan. Antara yang terjejas teruk sebuah padang tertutup di daerah Rafah, selatan Semenanjung Gaza. Tambahan pula, 3 penduduk yang sedang bersukan syahid waktu itu. Sumber 24/03/2011, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS